Ontvoerd schoolmeisje door Boko Haram opnieuw thuis

© REUTERS

Een van de 219 schoolmeisjes, die in Chibok ontvoerd werden door Boko Haram, is in het noordoosten van Nigeria teruggevonden.

Een van de 219 schoolmeisjes die twee jaar geleden in Chibok werden ontvoerd door de soennitische terreurorganisatie Boko Haram, is in het noordoosten van Nigeria teruggevonden. Het meisje werd ontdekt in de buurt van de grens met Kameroen in het Sambisa-woud in de deelstaat Borno, een van de laatste bastions van Boko Haram. Dat meldt de Britse nieuwszender BBC en wordt bevestigd door Tsambido Hosea Abana, een van de activisten van de organisatie “BringBackOurGirls” in Chibok.

De terreurgroep Boko Haram had in april 2014 de 276 overwegend christelijke schoolmeisjes uit de slaapzaal van een school in Chibok ontvoerd. In de uren daarna slaagden 57 meisjes erin te ontsnappen. De ontvoeringszaak deed over heel de wereld stof opwaaien. Vorige maand nog was een video opgedoken, waarin 15 van de meisjes levend te zien waren.

Herenigd met moeder

Amina Ali werd teruggebracht naar haar dorp Mbalala in de omgeving van Chibok door een burgerwacht, die het Nigeriaans leger helpt in de strijd tegen Boko Haram. “Ze is met haar moeder herenigd, die haar geïdentificeerd heeft, vooraleer ze naar een militaire basis in Damboa werd overgebracht”, zei Ayuba Alamson Chibok, een van de bestuursleden van Chibok. “Haar vader heet Ali en zijzelf Amina. Ik ken haar goed want ik heb als woordvoerder van de families van de meisjes van Chibok gewerkt”, voegde hij eraan toe.

Amina Ali was 17 jaar toen ze ontvoerd werd. Tijdens haar gevangenschap zou ze een kind gekregen hebben. Andere meisjes bevinden zich nog in het Sambisa-woud, waar het Nigeriaanse leger de voorbije weken militaire operaties uitvoerde.

2,6 miljoen ontheemden

Het Nigeriaanse leger heeft bevestigd dat voor het eerst een van de 219 schoolmeisjes is teruggevonden.

Boko Haram wordt sinds 2009 verantwoordelijk geacht voor de dood van meer dan 20.000 mensen en de ontvoering van minstens 2000 anderen. Door het conflict raakten ook 2,6 miljoen mensen ontheemd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content