In verband met de explosie in de wijk Chelsea in de Amerikaanse stad New York zijn zondagavond vijf mensen opgepakt. Dat berichtten verschillende Amerikaanse media. In New Jersey is dan weer een ander verdacht tuig ontdekt. Bij de ontploffing zaterdag vielen 29 lichtgewonden.

Volgens de berichten zaten de vijf aan boord van een voertuig dat op de Belt Parkway reed, een snelweg die ten zuiden van Brooklyn loopt. Het voertuig had de Verrazano Bridge overgestoken, de brug die Staten Island met Brooklyn verbindt.

Het kantoor van de federale politie FBI in New York zei op Twitter dat een voertuig was tegengehouden in verband met het onderzoek, maar bevestigde de arrestaties niet. De FBI verzekerde ook dat niemand in verdenking is gesteld. Een woordvoerder van de politie van New York weigerde eveneens de arrestaties te bevestigen.

New Jersey

In de omgeving van het station Elizabeth, in New Jersey, is zondagavond ook een verdacht pakket gevonden, zo maakte de burgemeester van de stad, J. Christian Bollwage, bekend op een persconferentie. Volgens hem hadden twee voorbijgangers het pakket opgemerkt. Ze hadden elektriciteitsdraden en een metalen pijp gezien. Het station werd gesloten en het treinverkeer onderbroken, zo maakte de vervoermaatschappij New Jersey Transit op Twitter bekend.

Nog geen link met terrorisme

"Het onderzoek loopt nog. Hoewel we geloven dat het om een opzettelijke daad ging, is er op dit moment geen geloofwaardige terreurdreiging in New York", zo liet de New Yorkse burgemeester De Blasio weten op Twitter.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, stelde volgens de BBC dat de ontploffing wel 'een daad van terrorisme' was, maar dat er momenteel geen sporen zijn die erop wijzen dat de daders deel uitmaakten van een internationaal netwerk.

De brandweer had het aanvankelijk over 25 gewonden, maar de New Yorkse politie heeft dat aantal intussen bijgesteld naar 29. Eén daarvan is er ernstig aan toe.

Enkele straten van de plaats in de New Yorkse wijk Chelsea waar een explosie zaterdagavond 29 gewonden maakte, is een snelkookpan met kabels gevonden. Bovendien werd een zwart voorwerp met plakband aan de pan aangebracht. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van de politie. Wat in de pan zat en of deze vondst iets te maken heeft met de ontploffing, is nog onduidelijk.

Boston Marathon

De snelkookpan doet wel denken aan de bomaanslag op de marathon van Boston in 2013. Toen kwamen drie mensen om en raakten meer dan 250 mensen gewond. De daders hadden twee met springstof gevulde snelkookpannen tot ontploffing laten brengen.

Zaterdagvoormiddag al was langs het parcours van een loopwedstrijd, in Seaside Park (New Jersey) al een staafbom afgegaan.

Niemand raakte daarbij gewond. Volgens de Blasio zijn er voorlopig nog geen aanwijzingen dat er een verband is met de ontploffing in New York.

De ontploffing gebeurde zaterdagavond om 20.30 uur op 23rd Street tussen Fifth en Sixth Avenue, gelegen in de drukke wijk Chelsea.

De politie vraagt mensen het gebied te vermijden, en waarschuwt voor verkeershinder. Het metroverkeer in de buurt werd opgeschort of omgeleid.

Trump: 'We gaan dit stoppen'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei in een eerste reactie kort na de feiten dat "we in een tijd leven waarin we sterk moeten zijn", maar benadrukte dat "hier een einde aan zou komen".

Clinton: 'Onderzoek afwachten'

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton benadrukt dat we nu moeten wachten tot de feiten duidelijk zijn.

(Belga/JH)

Volgens de berichten zaten de vijf aan boord van een voertuig dat op de Belt Parkway reed, een snelweg die ten zuiden van Brooklyn loopt. Het voertuig had de Verrazano Bridge overgestoken, de brug die Staten Island met Brooklyn verbindt. Het kantoor van de federale politie FBI in New York zei op Twitter dat een voertuig was tegengehouden in verband met het onderzoek, maar bevestigde de arrestaties niet. De FBI verzekerde ook dat niemand in verdenking is gesteld. Een woordvoerder van de politie van New York weigerde eveneens de arrestaties te bevestigen. "Het onderzoek loopt nog. Hoewel we geloven dat het om een opzettelijke daad ging, is er op dit moment geen geloofwaardige terreurdreiging in New York", zo liet de New Yorkse burgemeester De Blasio weten op Twitter. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, stelde volgens de BBC dat de ontploffing wel 'een daad van terrorisme' was, maar dat er momenteel geen sporen zijn die erop wijzen dat de daders deel uitmaakten van een internationaal netwerk. De brandweer had het aanvankelijk over 25 gewonden, maar de New Yorkse politie heeft dat aantal intussen bijgesteld naar 29. Eén daarvan is er ernstig aan toe. Enkele straten van de plaats in de New Yorkse wijk Chelsea waar een explosie zaterdagavond 29 gewonden maakte, is een snelkookpan met kabels gevonden. Bovendien werd een zwart voorwerp met plakband aan de pan aangebracht. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van de politie. Wat in de pan zat en of deze vondst iets te maken heeft met de ontploffing, is nog onduidelijk.De snelkookpan doet wel denken aan de bomaanslag op de marathon van Boston in 2013. Toen kwamen drie mensen om en raakten meer dan 250 mensen gewond. De daders hadden twee met springstof gevulde snelkookpannen tot ontploffing laten brengen. Zaterdagvoormiddag al was langs het parcours van een loopwedstrijd, in Seaside Park (New Jersey) al een staafbom afgegaan. Niemand raakte daarbij gewond. Volgens de Blasio zijn er voorlopig nog geen aanwijzingen dat er een verband is met de ontploffing in New York. De ontploffing gebeurde zaterdagavond om 20.30 uur op 23rd Street tussen Fifth en Sixth Avenue, gelegen in de drukke wijk Chelsea. De politie vraagt mensen het gebied te vermijden, en waarschuwt voor verkeershinder. Het metroverkeer in de buurt werd opgeschort of omgeleid. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei in een eerste reactie kort na de feiten dat "we in een tijd leven waarin we sterk moeten zijn", maar benadrukte dat "hier een einde aan zou komen".De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton benadrukt dat we nu moeten wachten tot de feiten duidelijk zijn.(Belga/JH)