Het bezoek was al langer gepland, maar krijgt een nieuwe dimensie door de mislukte staatsgreep van 14 juli in Turkije en de verslechterende relatie tussen Ankara en het Westen vanwege de kritiek van de Europese Unie en de Verenigde Staten op de reactie van de Turkse regering op de mislukte coup. Het is ook het eerste officiële staatsbezoek van president Erdogan sinds de poging tot staatsgreep.

Verzoening

Ook kadert het bezoek in de verzoening tussen Ankara en Moskou na enkele woelige maanden. De verhoudingen waren namelijk ernstig verstoord geraakt nadat de Turkse luchtmacht eind november vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald aan de Turks-Syrische grens. Een piloot kwam daarbij om het leven.

Omdat Erdogan zich officieel niet wilde verontschuldigen voor het incident, bevroor het Kremlin zo goed als compleet de diplomatieke betrekkingen met Turkije en legde het economische sancties op. President Vladimir Poetin liet toen verstaan dat die sancties pas zouden worden opgeheven na formele excuses van Ankara. Eind juni excuseerde Erdogan zich in een brief bij Poetin en stak hij de hand uit naar Moskou.

Banden aanhalen

Vóór zijn vertrek naar Moskou verwees Erdogan naar Poetin als 'zijn vriend' en zei hij dat hij een nieuwe bladzijde wilde beginnen in de relaties met Rusland. 'Dit bezoek is een mijlpaal in onze bilaterale relaties, een nieuw begin met een schone lei'.

Het overleg in Moskou zal vermoedelijk gaan over de heropstart van de handel en investeringen en ook over het conflict in Syrië, waar Turkije en Rusland nog steeds aan weerszijden van het conflict staan. (KVDA)

Het bezoek was al langer gepland, maar krijgt een nieuwe dimensie door de mislukte staatsgreep van 14 juli in Turkije en de verslechterende relatie tussen Ankara en het Westen vanwege de kritiek van de Europese Unie en de Verenigde Staten op de reactie van de Turkse regering op de mislukte coup. Het is ook het eerste officiële staatsbezoek van president Erdogan sinds de poging tot staatsgreep.Ook kadert het bezoek in de verzoening tussen Ankara en Moskou na enkele woelige maanden. De verhoudingen waren namelijk ernstig verstoord geraakt nadat de Turkse luchtmacht eind november vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald aan de Turks-Syrische grens. Een piloot kwam daarbij om het leven.Omdat Erdogan zich officieel niet wilde verontschuldigen voor het incident, bevroor het Kremlin zo goed als compleet de diplomatieke betrekkingen met Turkije en legde het economische sancties op. President Vladimir Poetin liet toen verstaan dat die sancties pas zouden worden opgeheven na formele excuses van Ankara. Eind juni excuseerde Erdogan zich in een brief bij Poetin en stak hij de hand uit naar Moskou.Vóór zijn vertrek naar Moskou verwees Erdogan naar Poetin als 'zijn vriend' en zei hij dat hij een nieuwe bladzijde wilde beginnen in de relaties met Rusland. 'Dit bezoek is een mijlpaal in onze bilaterale relaties, een nieuw begin met een schone lei'. Het overleg in Moskou zal vermoedelijk gaan over de heropstart van de handel en investeringen en ook over het conflict in Syrië, waar Turkije en Rusland nog steeds aan weerszijden van het conflict staan. (KVDA)