Ontmoeting tussen Erdogan en Mohammed bin Salman in de maak tijdens G20-top

© Reuters

Er is een ontmoeting in de maak tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, in de marge van de G20-top. Die gaat eind deze maand van start in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Dat meldde Erdogans woordvoerder donderdag. ‘We zijn de agenda aan het bekijken, een ontmoeting is mogelijk’, aldus Ibrahim Kalin volgens het regeringsgezinde persbureau Anadolu. Als de ontmoeting doorgaat, wordt het de eerste keer dat Erdogan en MBS elkaar zien sinds de moord op journalist Jamal Khashoggi, op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanboel. De Turkse autoriteiten waren bij de eersten die in de moord de hand van het regime zagen.

Donderdag schreef de Turkse krant Hurriyet dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een telefoongesprek opnam tussen bin Salman en zijn broer Khalid, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten. Daarin zou Mohammed gevraagd hebben dat Khashoggi ‘zo snel mogelijk het zwijgen opgelegd wordt’. Hoe die opname gebeurde en van wanneer ze dateert, is nog niet duidelijk. De afgelopen weken lekten de Turkse autoriteiten herhaaldelijk info uit het onderzoek naar binnen- en buitenlandse media.

Eerder schreven Amerikaanse media al dat de CIA besloten heeft dat MBS de moord bestelde. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken zei woensdag aan de BBC dat de oproepen om te erkennen dat de kroonprins verantwoordelijk is voor de dood van Khashoggi een ‘rode lijn’ vormen die niet mag worden overschreden. Meer dan 50 dagen na Khashoggi’s dood is nog altijd niet duidelijk waar zijn stoffelijke resten achtergelaten werden.

Vanuit Saoedi-Arabië kwam er nog geen bekentenis over de betrokkenheid van de kroonprins, maar het koninkrijk stelde zijn versie van de feiten al verschillende keren bij nadat in de internationale media elementen uit het onderzoek naar boven kwamen. De Saoedische journalist Khashoggi was, onder meer in columns voor de Washington Post, een uitgesproken criticus van het beleid van de kroonprins.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content