Regeringspartij D66 wil opheldering van de regering. Ook GroenLinks en SP reageren kritisch.

'MBS' is onder andere betrokken bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, concludeerden onderzoekers van de Verenigde Naties vorige week.

Máxima sprak de Saudische kroonprins op de G20 in het Japanse Osaka. Ze was op die top van grootste economieën voor de Verenigde Naties, omdat ze zich namens de VN inspant voor bijvoorbeeld meer kredieten voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Saudi-Arabië is gastheer van de volgende G20-top.

De ontmoeting had nooit mogen doorgaan, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Wie daarvoor toestemming gaf, 'begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming'. De Saudiërs gaan hiermee aan de haal om MBS voor te stellen als gerespecteerd wereldleider, vreest hij.

Internationaal

Maar ook op internationaal vlak wordt Máxima fors bekritiseerd. Agnes Callamard, de VN-rapporteur die de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, beschuldigt Máxima zelfs van medeplichtigheid door de zaak niet met de prins te bespreken. 'Dat is meer dan teleurstellend', zegt Callamard tegen het Algemeen Dagblad. 'Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.'

Het gesprek tussen de Nederlandse koningin en de Saoedische kroonprins ging over microkrediet en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op Khashoggi is tijdens het gesprek niet aan de orde geweest, zo blijkt uit een verklaring van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst.

Regeringspartij D66 wil opheldering van de regering. Ook GroenLinks en SP reageren kritisch. 'MBS' is onder andere betrokken bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, concludeerden onderzoekers van de Verenigde Naties vorige week.Máxima sprak de Saudische kroonprins op de G20 in het Japanse Osaka. Ze was op die top van grootste economieën voor de Verenigde Naties, omdat ze zich namens de VN inspant voor bijvoorbeeld meer kredieten voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Saudi-Arabië is gastheer van de volgende G20-top. De ontmoeting had nooit mogen doorgaan, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Wie daarvoor toestemming gaf, 'begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming'. De Saudiërs gaan hiermee aan de haal om MBS voor te stellen als gerespecteerd wereldleider, vreest hij.InternationaalMaar ook op internationaal vlak wordt Máxima fors bekritiseerd. Agnes Callamard, de VN-rapporteur die de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, beschuldigt Máxima zelfs van medeplichtigheid door de zaak niet met de prins te bespreken. 'Dat is meer dan teleurstellend', zegt Callamard tegen het Algemeen Dagblad. 'Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.' Het gesprek tussen de Nederlandse koningin en de Saoedische kroonprins ging over microkrediet en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op Khashoggi is tijdens het gesprek niet aan de orde geweest, zo blijkt uit een verklaring van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst.