Onrust in Zimbabwe: leger lijkt in opstand te komen tegen Mugabe

14/11/17 om 16:34 - Bijgewerkt om 20:50

Bron: Belga

Maandag waarschuwde de legerchef van Zimbabwe nog dat als er geen einde komt aan de zuiveringsoperaties van Mugabe, 'het leger tussenbeide zou kunnen komen'. Een dag later lijkt het leger die belofte waar te maken.

Onrust in Zimbabwe: leger lijkt in opstand te komen tegen Mugabe

Robert Mugabe © REUTERS

Onduidelijkheid heerst in Zimbabwe. Eerder op de dag raakte bekend dat tanks en militairen op weg zouden zijn naar de hoofdstad Harare. Op sociale media doken beelden op van tanks die al in de straten van de staten zelf rondreden. Bovendien zou de toegang tot staatszender ZBC afgesloten zijn, en zouden militairen het gebouw binnengevallen zijn.

Delen

Ga aub door met uw leven en moei u met uw eigen problemen

Regeringspartij Zanu-PF

De feiten komen er een dag nadat generaal Constantine Chiwenga zich kritisch uitliet over Mugabes beleid, en dreigde dat het leger tussen zou kunnen komen. 'De huidige zuiveringsoperatie die het gemunt heeft op de partijleden die in de onafhankelijkheidsoorlog een rol hebben gespeeld, moet stoppen'. Daarmee verwees de legerchef onder meer naar Emmerson Mnangagwa. Een week geleden werd de 75-jarige vicepresident, die lange tijd gold als opvolger van de 93-jarige Mugabe, uit zijn functie ontslagen en uit de regerende partij Zanu-PF gezet.

Maar terwijl de tanks door de straten rijden, probeert de partij van Mugabe te benadrukken dat er niets aan de hand is. 'Dank voor uw bezorgdheid, maar er is GEEN staatsgreep aan de gang in Zimbabwe. Ga aub door met uw leven en moei u met uw eigen problemen', staat te lezen in een Engelstalige tweet van Zanu-PF.

In een persmededeling werd generaal Chiwenga vervolgens aangepakt en beschuldigd van 'verraderlijk gedrag'. De uitlatingen vande generaal zijn volgens de Zanu-PF een duidelijk teken dat de generaal 'de nationale vrede wil verstoren (...) en van een gedrag gelijk aan verraad, bedoeld om de opstand aan te moedigen', luidt de mededeling.

Onze partners