Ongeletterdheid kost de globale economie 1,2 triljoen dollar

Syrische meisjes leren lezen in Amman, Jordanië © Reuters

Wereldwijd zijn er 796 miljoen mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Dit jaar alleen al kost deze ongeletterdheid de wereld 1,2 triljoen dollar.

‘Ongeletterdheid is een wereldwijde crisis die de globale economie dit jaar alleen al 1,2 triljoen dollar kost’, waarschuwt de ngo World Literacy Foundation (WLF). Wereldwijd zijn er 796 miljoen mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Volgens een rapport gepubliceerd door de organisatie ‘zitten analfabeten zowel in rijke als in arme landen vast in een vicieuze cirkel van armoede.’

Op basis van cijfers van de Verenigde Naties berekende WLF hoeveel een land economisch verliest doordat ongeletterden niet volledig mee kunnen draaien in de samenleving. In ontwikkelingslanden ligt dat gemiddeld op 0,5 procent van het Bruto Binnenlands Product, in opkomende economieën als China en India bedraagt de kost 1,2 procent van het BBP, terwijl in Westerse landen de kost oploopt tot 2 procent van het BBP.

Dat betekent dat landen met een hoger BBP een hogere prijs betalen voor ongeletterdheid.

Maatschappelijke gevolgen

De economische schade is het grootst voor de Verenigde Staten (362,49 miljard dollar), België strandt op de 21e plaats (9,28 miljard dollar).

Voorts concludeert het rapport dat mensen die kunnen lezen en schrijven gemiddeld 42 procent meer verdienen dan zij die dat niet kunnen.

En naast persoonlijke last (geen bankoverschrijving kunnen invullen, geen cv kunnen uitschrijven of de prijzen niet kunnen lezen in de supermarkt), zijn ook de maatschappelijke gevolgen groot. Ongeletterdheid kan uitmonden in slechte voeding, meer werkongevallen en een gebrekkige gezondheid (zo is het lezen van een bijsluiter onmogelijk).

Onderwijs

WLF benadrukt daarom het belang van onderwijs om de strijd tegen analfabetisme aan te gaan. ‘Al spelen er ook andere factoren mee. Een kind van geschoolde ouders heeft voor het naar school gaat vaak al meer dan 33 miljoen woorden gehoord. Kinderen van ongeschoolde ouders daarentegen komen op dezelfde leeftijd slechts in aanraking met 10 miljoen woorden.’

Vandaag zijn er wereldwijd 57 miljoen kinderen die geen toegang hebben tot basisonderwijs. Nog steeds een hoog cijfer, al is er ook vooruitgang merkbaar: in 2000 ging het nog om 100 miljoen kinderen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content