De keuze voor de kathedraal van Wawel in Krakau voor de begrafenis van de overleden Poolse president Lech Kaczynski veroorzaakt onenigheid in Polen.

De president en zijn vrouw Maria worden zondag normaal gezien begraven in de crypte van de kathedraal van het kasteel van Wawel in aanwezigheid van leiders uit de hele wereld onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev.

Na vier dagen gezamenlijke rouw is Polen beland op een keerpunt
waarbij op sociale netwerksites zoals Facebook protest de kop opsteekt.

Na een eerste manifestatie dinsdagavond in Krakau, hebben nog eens achthonderd mensen verzameld in de stad. Woensdagavond kwamen ook zo'n tweehonderd mensen in Warschau op straat tegen de plannen. In de straten van Poznan en Gdansk zou er eveneens protest geweest zijn.

Nationale helden

De kathedraal van Wawel was tot nu toe gereserveerd voor historische, nationale helden en beroemde Polen. Tegenstanders vinden dat Kaczynski deze plek niet verdiend heeft.

Kaczynski zou de eerste president van de nieuwe Poolse republiek na de val van het communisme na 1989 zijn die zijn rustplaats krijgt in Wawel.

De Poolse interimpresident Bronislaw Komorowski benadrukt dat het om een beslissing van de familie en de kerk gaat en dat de regering er niets mee te maken heeft.

De keuze voor de kathedraal van Wawel in Krakau voor de begrafenis van de overleden Poolse president Lech Kaczynski veroorzaakt onenigheid in Polen. De president en zijn vrouw Maria worden zondag normaal gezien begraven in de crypte van de kathedraal van het kasteel van Wawel in aanwezigheid van leiders uit de hele wereld onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev. Na vier dagen gezamenlijke rouw is Polen beland op een keerpunt waarbij op sociale netwerksites zoals Facebook protest de kop opsteekt. Na een eerste manifestatie dinsdagavond in Krakau, hebben nog eens achthonderd mensen verzameld in de stad. Woensdagavond kwamen ook zo'n tweehonderd mensen in Warschau op straat tegen de plannen. In de straten van Poznan en Gdansk zou er eveneens protest geweest zijn.Nationale helden De kathedraal van Wawel was tot nu toe gereserveerd voor historische, nationale helden en beroemde Polen. Tegenstanders vinden dat Kaczynski deze plek niet verdiend heeft.Kaczynski zou de eerste president van de nieuwe Poolse republiek na de val van het communisme na 1989 zijn die zijn rustplaats krijgt in Wawel. De Poolse interimpresident Bronislaw Komorowski benadrukt dat het om een beslissing van de familie en de kerk gaat en dat de regering er niets mee te maken heeft.