In Frankrijk is een oude discussie uit 2013 opnieuw geopend: moeten hoerenlopers nu eigenlijk een boete krijgen of niet?

Prostitutie is in Frankrijk legaal, 'enkel' het pooierschap is strafbaar. Maar de rechtse senaat heeft nu beslist om de 'regel' om te draaien. Ze wil de hoerenloperij depenaliseren en de beroepsactiviteit van de prostituee opnieuw strafbaar te maken. Dat is exact het omgekeerde van wat de socialisten in een wetsvoorstel voor ogen hebben.

'Prostituee misdadiger, klant koning'

Links, die in de Assemblée de meerderheid heeft, reageert woedend op de beslissing van de senatoren. 'Nu lijkt het wel of de prostituees misdadigers zijn en de klanten koning', aldus Pascale Broistard, staatssecretaris voor Vrouwenzaken.

Jean Vial, een UMP-senator, benadrukt dat de nieuwe boete meer na- dan voordelen oplevert. 'Prostituees worden zo gedwongen om ondergronds te gaan werken, waardoor ze meer kans lopen om uitgebuit te worden.' Een argument dat ook sterk wordt gevolgd door actiegroepen van sekswerkers en hulpverleners.

Eensgezindheid nodig

Benus_tehoer, Benus
Benus_tehoer © Benus

In het nieuwe wetsvoorstel behoudt de senaat racolage als strafbaar feit, maar tegelijkertijd worden ook de prostituees 'in het misdaadhoekje geduwd', zoals de socialisten het omschrijven. De nieuwe wetswijziging betekent nog geen hoera voor de hoerenloper. Over de tekst moet eensgezindheid zijn tussen de twee (politieke) kamers. Het laatste woord is aan de Assemblée nationale, en die wordt vooralsnog gedomineerd door centrumlinks.

Racolage of het werven van klanten door pooiers staat sinds 2003 vermeld in de wet als een strafbaar feit. Die wet kwam er op initiatief van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy. Wie actief of passief klanten over de vloer tracht te krijgen voor seksueel verkeer, riskeerde volgens die wet twee maanden cel en een boete van 3.750 euro.

In Frankrijk is een oude discussie uit 2013 opnieuw geopend: moeten hoerenlopers nu eigenlijk een boete krijgen of niet? Prostitutie is in Frankrijk legaal, 'enkel' het pooierschap is strafbaar. Maar de rechtse senaat heeft nu beslist om de 'regel' om te draaien. Ze wil de hoerenloperij depenaliseren en de beroepsactiviteit van de prostituee opnieuw strafbaar te maken. Dat is exact het omgekeerde van wat de socialisten in een wetsvoorstel voor ogen hebben. Links, die in de Assemblée de meerderheid heeft, reageert woedend op de beslissing van de senatoren. 'Nu lijkt het wel of de prostituees misdadigers zijn en de klanten koning', aldus Pascale Broistard, staatssecretaris voor Vrouwenzaken.Jean Vial, een UMP-senator, benadrukt dat de nieuwe boete meer na- dan voordelen oplevert. 'Prostituees worden zo gedwongen om ondergronds te gaan werken, waardoor ze meer kans lopen om uitgebuit te worden.' Een argument dat ook sterk wordt gevolgd door actiegroepen van sekswerkers en hulpverleners. Racolage of het werven van klanten door pooiers staat sinds 2003 vermeld in de wet als een strafbaar feit. Die wet kwam er op initiatief van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy. Wie actief of passief klanten over de vloer tracht te krijgen voor seksueel verkeer, riskeerde volgens die wet twee maanden cel en een boete van 3.750 euro.