Onduidelijkheid over evacuatie van IS-strijders uit Raqqa

14/10/17 om 22:52 - Bijgewerkt om 22:52

Bron: Belga

Terwijl de laatste IS-strijders in hun bolwerk Raqqa omsingeld zijn, en de stad snel volledig in handen kan komen van een door de VS geleide coalitie, zegt een lokaal vertegenwoordiger dat er een akkoord is om de IS-strijders te evacueren, in gezelschap van hun menselijk schild.

Onduidelijkheid over evacuatie van IS-strijders uit Raqqa

De SDF-coalitie voert een geblinddoekte man af, die ervan verdacht wordt een IS-strijder te zijn © REUTERS

Dat er een akkoord is over evacuaties in Raqqa wordt door alle partijen bevestigd, maar over de inhoud verschillen de versies.

Oorspronkelijk meldde de door de VS gesteunde coalitie SDF dat er een akkoord was om de burgers uit Raqqa te evacueren. Dat akkoord werd donderdag afgeloten na bemiddeling van de Burgerraad van Raqqa en plaatselijke stamoudste en werd zaterdag officieel bekendgemaakt. Jihadi's, zeker de niet-Syrische, waren buiten het akkoord gehouden, werd daarbij gezegd.

Kort daarna meldde een lid van de burgerraad, Omar Allouche, dat het anders zat en dat zowel Syrische als buitenlandse jihadisten geëvacueerd zouden kunnen worden. Ze die niet op het voorstel ingingen, hadden de keuze, zei hij aan het persagentschap AFP: zich overgeven of sterven.

Volgens Allouche zijn er nog zo'n 500 jihadisten in de zelfverklaarde hoofdstad van IS over. De coalitie schat hun aantal op 300 of hooguit 400, onder meer omdat zich vrijdag 100 jihadisten hebben overgegeven.

Menselijk schild

Reden om de IS-strijders te laten vertrekken?

Om burgerslachtoffers te vermijden, zegt Allouche.

De IS-strijders 'hebben 400 gijzelaars in hun macht - vrouwen en kinderen - in het nationaal ziekenhuis', aldus Allouche aan AFP

Volgens hem zullen ze met hun gijzelaars als menselijk schild kunnen vertrekken, mogelijkerwijs naar Deir Azzor, in het oosten van Syrië, waar IS nog gebied in handen heeft.

Een lid van de coalitie sprak de versie van Allouche tegen, en had het tegenover The Independent over 'een burgerevacuatie'.

De coalitie, zei hij, zal geen overeenkomst accepteren die zou toelaten dat 'terroristen uit Raqqa ontsnappen zonder rechtspraak'.

Het grootste deel van Raqqa is in handen van SDF, en de leiding van IS is al langer uit de stad vertrokken, maar de complete verovering van de stad kan zonder evacuatie van de strijders nog enkele weken duren, aldus The Independent.

Onze partners