Onderzoekssite: Verdachte vergiftiging Skripal was Russische spion die onder pseudoniem reisde

. © Belga Image

Een groep onderzoeksjournalisten heeft de ware identiteit onthuld van de verdachte van de vergiftiging van ex-dubbelagent Sergei Skripal en zijn dochter Julia. Dat zegt onderzoekssite Bellingcat woensdag tenminste.

De verdachte, die onder de naam Ruslan Bosjirov naar Groot-Brittannië reisde, is volgens Bellingcat in realiteit een hoge officer zijn van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, genaamd Anatoli Tsjepig.

De Britse onderzoekers beschuldigen Bosjirov en een andere Rus, Alexander Petrov, dat ze niet onder hun echte naam naar Salisbury zijn gereisd. Daar zouden ze een aanslag met zenuwgas hebben gepleegd op de Skripals.

Noch Scotland Yard, noch het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wou officieel reageren op de onthullingen. De BBC berichtte op basis van anonieme bronnen wel dat de bevindingen niet gecontesteerd worden.

Rusland ontkent

De Russische buitenlandminister Sergey Lavrov zei nogmaals dat er geen bewijzen zijn van betrokkenheid van Moskou. ‘Telkens er iets verklaard wordt, is er geen waterdicht bewijs’, zei Lavrov in New York. Over de onthullingen van Bellingcat gaf hij geen commentaar.

‘Er is geen enkel bewijs, ze blijven maar doorgaan met hun campagne op het informatiefront met als enig doel de aandacht wegtrekken van de belangrijkste vraag: wat is er in Salisbury gebeurd?’, zei donderdag op Facebook woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een serie foto's van 'Ruslan Bosjirov', volgens Bellingcat in werkelijkheid GROe-officier Anatoli Tsjepig.
Een serie foto’s van ‘Ruslan Bosjirov’, volgens Bellingcat in werkelijkheid GROe-officier Anatoli Tsjepig.© Bellingcat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content