Onderzoek wijt crash Kaczynski aan druk op bemanning

Russische onderzoekers zijn klaar met hun verslag over de crash waarbij de Poolse president Lech Kaczynski om het leven kwam.

Russische onderzoekers wijzen Poolse hooggeplaatsten met de vinger voor de vliegtuigcrash waarbij de Poolse president Lech Kaczynski om het leven kwam.

Kaczyncki en tientallen andere Poolse hooggeplaatsten kwamen om het leven toen hun vliegtuig in april vorig jaar in slechte weersomstandigheden neerstortte nabij de stad Smolensk.

Ze waren op weg naar een herdenkingsplechtigheid in Katyn voor de Polen die daar tijdens de tweede wereldoorlog om het leven werden gebracht door de geheime politie van Stalin.

Volgens het onderzoek bevonden er zich op het moment van de crash hooggeplaatsten (de stafchef van de luchtmacht en de chef protocol) in de cockpit. Dat leidde tot psychologische druk op de bemanning om ongerechtvaardigde risico’s te nemen en de landing voort te zetten, zo luidt het.

Volgens de onderzoekers waren de bemanningsleden ook bang voor een afkeurende reactie van Kaczynski mochten ze naar een andere vliegveld zijn gevlogen om te landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content