Het Cour de Justice de la République (CJR) heeft donderdag gelast een onderzoek uit te voeren naar het betalen van een schadevergoeding van 285 miljoen euro plus interesten uit de staatskas aan de omstreden zakenman Bernard Tapie. Christine Lagarde, die in 2008 minister van economische zaken was, maakte die betaling mogelijk.

VerduisteringDe Franse justitie voert niet alleen een onderzoek naar machtsmisbruik, maar ook naar verduistering van overheidsgeld en medeplichtigheid. Christine Lagarde ontkent dat ze iets fout heeft gedaan.

AdidasAchtergrond voor de betaling van de schadevergoeding was de verkoop van de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas door Tapie begin de jaren negentig. Tapie voelde zich door de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais bedrogen en trok naar de rechter. Na een jarenlange strijd schakelde Lagarde het arbitragehof in, dat Tapie in 2008 de schadevergoeding toestond.

Procedure
Lagarde had die procedure omwille van formele redenen eerst zelfs niet durven toelaten, argumenteerde de inmiddels gepensioneerde procureur-generaal Jean-Louis Nadal, die het CRJ inschakelde. Tegen de aanbevelingen van experten in heeft Lagarde geen inspraak tegen de beslissing van de rechters doen gelden.

Christine Lagarde is nog maar sinds 28 juni de grote baas van het IMF. Ze volgt in die functie haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn op. Hij moest aftreden om zich te verdedigen tegen een klacht wegens vermeende verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York. (AFP/DPA/EE)

Het Cour de Justice de la République (CJR) heeft donderdag gelast een onderzoek uit te voeren naar het betalen van een schadevergoeding van 285 miljoen euro plus interesten uit de staatskas aan de omstreden zakenman Bernard Tapie. Christine Lagarde, die in 2008 minister van economische zaken was, maakte die betaling mogelijk. VerduisteringDe Franse justitie voert niet alleen een onderzoek naar machtsmisbruik, maar ook naar verduistering van overheidsgeld en medeplichtigheid. Christine Lagarde ontkent dat ze iets fout heeft gedaan. AdidasAchtergrond voor de betaling van de schadevergoeding was de verkoop van de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas door Tapie begin de jaren negentig. Tapie voelde zich door de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais bedrogen en trok naar de rechter. Na een jarenlange strijd schakelde Lagarde het arbitragehof in, dat Tapie in 2008 de schadevergoeding toestond. Procedure Lagarde had die procedure omwille van formele redenen eerst zelfs niet durven toelaten, argumenteerde de inmiddels gepensioneerde procureur-generaal Jean-Louis Nadal, die het CRJ inschakelde. Tegen de aanbevelingen van experten in heeft Lagarde geen inspraak tegen de beslissing van de rechters doen gelden. Christine Lagarde is nog maar sinds 28 juni de grote baas van het IMF. Ze volgt in die functie haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn op. Hij moest aftreden om zich te verdedigen tegen een klacht wegens vermeende verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York. (AFP/DPA/EE)