De 35-jarige Bilal Erdogan verhuisde in september naar de Noord-Italiaanse stad Bologna, waar hij zijn doctoraalstudie in internationale betrekkingen wilde vervolledigen aan de School of Advanced International Studies (SAIS) van de Johns Hopkins University. Hij vertrok echter opnieuw toen het parket van Bologna een onderzoek inleidde na een tip dat Bilal het land was binnengekomen met grote bedragen onrechtmatig verkregen geld.

'Mijn zoon is een briljant man en hij wordt beschuldigd van witwaspraktijken', zei het Turks staatshoofd in een interview met de Italiaanse openbare omroep Rainews 24. 'Ze zouden zich beter zorgen maken over de maffia dan over mijn zoon. Deze affaire kan zelfs onze betrekkingen met Italië beschadigen', zei president Erdogan.

Rechtsstaat

Vader en zoon Erdogan, Reuters
Vader en zoon Erdogan © Reuters

'De mensen in Bologna noemen mij een dictator en houden demonstraties voor de PKK, de verboden Koerdische Arbeiderspartij', klaagde Erdogan. 'Waarom grijpen de Italiaanse autoriteiten niet in? Is dat wat jullie de rechtsstaat noemen?'

Het antwoord van de Italiaanse premier Matteo Renzi, slechts enkele uren later, was ongewoon direct volgens de normen van de internationale diplomatie. 'Rechters beantwoorden aan de Italiaanse grondwet en niet aan die van de Turkse president', schreef Renzi op Facebook. 'Wij noemen dit systeem 'de rechtsstaat' en we zijn er trots op', voegde de premier eraan toe.

In een aparte verklaring bevestigde Buitenlandse Zaken in Rome de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en zei dat de Italiaanse autoriteiten met succes de maffia bestrijden en 'zeker van niemand aanmoedigingen nodig hebben' om dit werk voort te zetten.

Banden

Italië heeft uitgebreide economische banden met Turkije en lobbyt vaak namens het land in de EU.

Buitenlandse Zaken in Rome zei dat het de couppoging tegen Erdogan veroordeelt, maar zich zorgen maakt, samen met de rest van Europa, over de 'huidige ontwikkelingen' in Turkije. (Belga/KVDA)

De 35-jarige Bilal Erdogan verhuisde in september naar de Noord-Italiaanse stad Bologna, waar hij zijn doctoraalstudie in internationale betrekkingen wilde vervolledigen aan de School of Advanced International Studies (SAIS) van de Johns Hopkins University. Hij vertrok echter opnieuw toen het parket van Bologna een onderzoek inleidde na een tip dat Bilal het land was binnengekomen met grote bedragen onrechtmatig verkregen geld. 'Mijn zoon is een briljant man en hij wordt beschuldigd van witwaspraktijken', zei het Turks staatshoofd in een interview met de Italiaanse openbare omroep Rainews 24. 'Ze zouden zich beter zorgen maken over de maffia dan over mijn zoon. Deze affaire kan zelfs onze betrekkingen met Italië beschadigen', zei president Erdogan. 'De mensen in Bologna noemen mij een dictator en houden demonstraties voor de PKK, de verboden Koerdische Arbeiderspartij', klaagde Erdogan. 'Waarom grijpen de Italiaanse autoriteiten niet in? Is dat wat jullie de rechtsstaat noemen?' Het antwoord van de Italiaanse premier Matteo Renzi, slechts enkele uren later, was ongewoon direct volgens de normen van de internationale diplomatie. 'Rechters beantwoorden aan de Italiaanse grondwet en niet aan die van de Turkse president', schreef Renzi op Facebook. 'Wij noemen dit systeem 'de rechtsstaat' en we zijn er trots op', voegde de premier eraan toe. In een aparte verklaring bevestigde Buitenlandse Zaken in Rome de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en zei dat de Italiaanse autoriteiten met succes de maffia bestrijden en 'zeker van niemand aanmoedigingen nodig hebben' om dit werk voort te zetten. Italië heeft uitgebreide economische banden met Turkije en lobbyt vaak namens het land in de EU. Buitenlandse Zaken in Rome zei dat het de couppoging tegen Erdogan veroordeelt, maar zich zorgen maakt, samen met de rest van Europa, over de 'huidige ontwikkelingen' in Turkije. (Belga/KVDA)