"Deze zaak is enorm gemediatiseerd. Daardoor is het niet onmogelijk dat een ander individu met een gelijkaardig psychologisch profiel en eenzelfde ideologie door deze daden geïnspireerd zou worden", aldus administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Alain Winants in De Standaard.

"De Staatsveiligheid stelt momenteel alles in het werk om dergelijke atypische individuen in extremistische milieus van naderbij te bekijken." Over hoe dat juist gebeurt, wil het hoofd van de Staatsveiligheid niets kwijt.

De Belgische terreurexpert Claude Moniquet kan wel iets meer duiding geven. "Om te beginnen zal de Staatsveiligheid haar informanten in extreemrechtse milieus aanspreken. Zij moeten in die kringen vooral signalen opvangen. Het wordt bijvoorbeeld verdacht wanneer één van de sympathisanten die zich normaal altijd op activiteiten laat zien, plots niet meer opduikt", zegt Moniquet.

Internetfora
De detectie van verdachte gedragingen is één manier van werken, opvallende berichten op het internet opzoeken, is volgens de terreurexpert de andere methode. "Agenten van de Staatsveiligheid speuren nu de sociale media en internetfora af om na te gaan hoe in extreemrechtse kringen op de aanslagen wordt gereageerd", aldus Moniquet.

De massamoordenaar van Oslo wordt omschreven als iemand die volledig alleen handelt, zonder contact met anderen of met groeperingen te zoeken. "Je hebt een minimum aan geluk nodig om zo iemand te detecteren", zegt Winants. (Belga/TE)

"Deze zaak is enorm gemediatiseerd. Daardoor is het niet onmogelijk dat een ander individu met een gelijkaardig psychologisch profiel en eenzelfde ideologie door deze daden geïnspireerd zou worden", aldus administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Alain Winants in De Standaard. "De Staatsveiligheid stelt momenteel alles in het werk om dergelijke atypische individuen in extremistische milieus van naderbij te bekijken." Over hoe dat juist gebeurt, wil het hoofd van de Staatsveiligheid niets kwijt. De Belgische terreurexpert Claude Moniquet kan wel iets meer duiding geven. "Om te beginnen zal de Staatsveiligheid haar informanten in extreemrechtse milieus aanspreken. Zij moeten in die kringen vooral signalen opvangen. Het wordt bijvoorbeeld verdacht wanneer één van de sympathisanten die zich normaal altijd op activiteiten laat zien, plots niet meer opduikt", zegt Moniquet. Internetfora De detectie van verdachte gedragingen is één manier van werken, opvallende berichten op het internet opzoeken, is volgens de terreurexpert de andere methode. "Agenten van de Staatsveiligheid speuren nu de sociale media en internetfora af om na te gaan hoe in extreemrechtse kringen op de aanslagen wordt gereageerd", aldus Moniquet. De massamoordenaar van Oslo wordt omschreven als iemand die volledig alleen handelt, zonder contact met anderen of met groeperingen te zoeken. "Je hebt een minimum aan geluk nodig om zo iemand te detecteren", zegt Winants. (Belga/TE)