De vader van de man die zaterdag op de Parijse luchthaven Orly werd neergeschoten nadat hij het wapen van een militair had proberen afnemen, is weer op vrije voeten. De broer en de neef van Ziyed Ben Belgacem (39) bevinden zich nog steeds in verzekerde bewaring. Dat meldt het Franse persagentschap AFP zondag op gezag van gerechtelijke bronnen. De drie mannen hadden zich zaterdag spontaan bij de politie gemeld.

Anderhalf uur voor hij op de luchthaven een vrouwelijke militair aanviel, opende Belgacem zaterdagochtend tijdens een wegcontrole ten noorden van Parijs het vuur op enkele agenten. Zijn vader en zijn broer stapten tegen de middag zelf naar de politie omdat Belgacem hen zou hebben gecontacteerd met de boodschap dat hij 'een stommiteit' had begaan.

Enkele uren later meldde ook zijn neef zich bij de politiediensten. Hij zou Belgacem in de nacht van vrijdag op zaterdag gesproken hebben in een bar in de Parijse banlieue. De drie familieleden van Belgacem werden zaterdag in verzekerde bewaring genomen met het oog op hun ondervraging.

Procureur François Molins, AFP
Procureur François Molins © AFP

De onderzoekers proberen de handel en wandel en het psychologisch profiel van Belgacem te reconstrueren. De man had verschillende diefstallen met geweld op zijn kerfstok en zou in de gevangenis geradicaliseerd zijn. De autopsie op het lichaam van Belgacem moet zondag duidelijk maken of hij op het ogenblik van de feiten onder de invloed van alcohol of drugs was.

Volgens de procureur van Parijs, François Molins, was Belgacem 'vermoedelijk gemotiveerd door terrorisme', zo zei hij zaterdagavond tijdens een persmoment. Toen hij de militair tegen de grond wierp en probeerde te overmeesteren, zou hij geroepen hebben: 'Ik ben hier om voor Allah te sterven. (...) Er gaan zeker doden vallen'.

Vlak voor hij zich op de militair stortte, gooide Belgacem een tas op de grond met daarin een soort jerrycan. Hij bleek ook in het bezit van 750 euro cash geld, een exemplaar van de Koran, een pak sigaretten en een aansteker. Bij hem thuis vonden de onderzoekers enkele grammen cocaïne en een machete.

De vader van de man die zaterdag op de Parijse luchthaven Orly werd neergeschoten nadat hij het wapen van een militair had proberen afnemen, is weer op vrije voeten. De broer en de neef van Ziyed Ben Belgacem (39) bevinden zich nog steeds in verzekerde bewaring. Dat meldt het Franse persagentschap AFP zondag op gezag van gerechtelijke bronnen. De drie mannen hadden zich zaterdag spontaan bij de politie gemeld.Anderhalf uur voor hij op de luchthaven een vrouwelijke militair aanviel, opende Belgacem zaterdagochtend tijdens een wegcontrole ten noorden van Parijs het vuur op enkele agenten. Zijn vader en zijn broer stapten tegen de middag zelf naar de politie omdat Belgacem hen zou hebben gecontacteerd met de boodschap dat hij 'een stommiteit' had begaan.Enkele uren later meldde ook zijn neef zich bij de politiediensten. Hij zou Belgacem in de nacht van vrijdag op zaterdag gesproken hebben in een bar in de Parijse banlieue. De drie familieleden van Belgacem werden zaterdag in verzekerde bewaring genomen met het oog op hun ondervraging.De onderzoekers proberen de handel en wandel en het psychologisch profiel van Belgacem te reconstrueren. De man had verschillende diefstallen met geweld op zijn kerfstok en zou in de gevangenis geradicaliseerd zijn. De autopsie op het lichaam van Belgacem moet zondag duidelijk maken of hij op het ogenblik van de feiten onder de invloed van alcohol of drugs was.Volgens de procureur van Parijs, François Molins, was Belgacem 'vermoedelijk gemotiveerd door terrorisme', zo zei hij zaterdagavond tijdens een persmoment. Toen hij de militair tegen de grond wierp en probeerde te overmeesteren, zou hij geroepen hebben: 'Ik ben hier om voor Allah te sterven. (...) Er gaan zeker doden vallen'. Vlak voor hij zich op de militair stortte, gooide Belgacem een tas op de grond met daarin een soort jerrycan. Hij bleek ook in het bezit van 750 euro cash geld, een exemplaar van de Koran, een pak sigaretten en een aansteker. Bij hem thuis vonden de onderzoekers enkele grammen cocaïne en een machete.