Onderkoelde Donald Trump kondigt nieuwe presidentskandidatuur aan

Donald Trump stelt opnieuw zijn kandidatuur. © Reuters

Hij had zelf de ‘grote aankondiging’ in het vooruitzicht gesteld. Donald Trump bevestigde dinsdagnacht zijn nieuwe kandidatuur voor het presidentschap. Hij bleef voor zijn doen opvallend ingetogen.

Er zijn, in zijn publiek leven, enkele versies van Donald Trump. Er is de schavuit en guit Trump, er is de wild om zich heen scheldende Trump, er is de freewheelende Trump, wiens gedachten soms moeilijk te volgen zijn, er is de zeurderige Trump, die zichzelf als het grootste slachtoffer ter wereld afschildert, en er is teleprompter Trump, de man die een voorbereide toespraak voorleest.

Nog voor hij dinsdagnacht in Mar-a-Lago aan zijn toespraak begon, had hij zijn kandidatuur officieel bij de kiesautoriteiten ingediend – wat de suspense over onverwachte wendingen wegnam.

De Trump die zijn opwachting maakte, was teleprompter Trump. Low energy, zou de scheldende Trump zeggen, mocht het een andere kandidaat betreffen. Geen uitbarstingen, slechts een halve verwijzing naar ‘gestolen verkiezingen’, die hij snel en schuldbewust weer inslikte. Wat een verschil met de uitzinnige en (onder meer) anti-Mexicaanse toespraak waarmee hij in 2015 zijn eerste presidentskandidatuur aankondigde.

Het Republikeins partijapparaat, en een deel van Trumps entourage, had de hoop uitgesproken dat de ex-president deze aankondiging zou uitstellen, al was het maar tot na 6 december, wanneer in de staat Georgia in een run-off over de laatste Senaatszetel wordt beslist. Zijn partij vreest dat hij zich als onpopulaire en polariserende figuur in de campagne zal mengen, of als presidentskandidaat de aandacht zo naar zich toe zal trekken en zo tegenstanders zal stimuleren om naar de stembus te gaan.

Zijn adviseurs hadden hem daarentegen wél kunnen overtuigen om de aankondiging ‘professioneel’ te houden. Voor Trumps doen kort, en met een voorbereide, af te lezen basistekst. Sommigen hadden ook gehoopt dat hij een beleidsprogramma voor 2024 uit de doeken zou doen, een toekomstvisie, maar dat viel in deze toespraak niet te bespeuren.

‘Ze beseffen het nog niet’

In zijn speech bezong Trump zijn eigen ‘ongeziene’ verwezenlijkingen als president (verre van altijd feitelijk correct), met onder meer volgens hem het snelste economische herstel ter wereld na de covid-dip. Hij hekelde de gruwelen (evenmin altijd feitelijk correct, factcheckers maakten overuren) die de Amerikanen teisteren onder zijn opvolger Biden. Biden heeft de VS volgens Trump op de rand van een nucleair conflict gebracht. Zijn opvolger laat, vindt hij, na twee korte jaren als president een land in verval achter. De bewoners realiseren het zich nog niet ten volle, aldus Trump, vandaar dat er geen overdonderende overwinning voor de Republikeinen kwam in de midterms. Maar, zo ging hij verder, de mensen zullen heel snel doorhebben hoe slecht het echt gaat met het land en dat biedt perspectief voor hem in 2024.

Dat Trump ongewoon vroeg zijn presidentskandidatuur stelt, heeft een aantal redenen. Hij kan als eerste aan de bak bij geldschieters, en houdt zo geld weg bij potentiële concurrenten binnen de partij. Hij hoopt zijn positie van koploper veilig te stellen, en tegenstand te ontmoedigen.

En hij kan tijdens de vele rechtszaken tegen hem argumenteren dat men hem politiek wil treffen, wat hij in de campagne en bij zijn aanhang kan uitspelen, terwijl het misschien tegelijk onderzoeksrechters tot terughoudendheid beweegt.

Overigens: hij stelde zijn kandidatuur in Mar-a-Lago, zijn verblijf en club in Florida, wat ook de plaats is van een potentieel misdrijf. Trump bewaarde er geheime en andere documenten, die hij uit het Witte Huis liet overbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content