De Verenigde Staten en Rusland zullen zaterdag overleg plegen over de schendingen van het staakt-het-vuren in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry meegedeeld. Het overleg komt er twee dagen voordat in de Zwitserse stad Genève de vredesgesprekken tussen het Syrische regime en de oppositie hervat worden.

"Onze waarnemers gaan vandaag, zowel in Genève als in Amman, de Russische waarnemers ontmoeten over de schendingen" van het Syrische staakt-het-vuren, zo verklaarde Kerry vanop een luchtmachtbasis in Saoedi-Arabië. Kerry stelde dat hij zelf ook met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over de schendingen wil overleggen.

Hij beklemtoonde daarbij dat de inbreuken op het staakt-het-vuren geen belemmering vormen voor de herstart van de vredesgesprekken. "Het geweld is met tachtig tot negentig procent afgenomen, wat zeer veelbetekenend is", aldus Kerry.

De VS en Rusland waren in februari tot een akkoord gekomen over een staakt-het-vuren in Syrië, dat van kracht werd op 27 februari. Zowel het regime als de gematigde rebellen gingen akkoord met het voorstel, dat niet van toepassing is op de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat en het aan Al Qaeda gelinkte Jabhat al-Nusra.

Vrijdag hadden de VS al laten verstaan dat het staakt-het-vuren in Syrië "grotendeels" stand houdt, ondanks inbreuken door het Syrische leger.

Damascus: 'VN-gezant 'heeft het recht niet' over presidentsverkiezingen te praten'

De Syrische regering verzet zich tegen de mogelijkheid om in het kader van de vredesonderhandelingen te praten over de organisatie van presidentsverkiezingen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem duidelijk gemaakt tijdens een persconferentie in de Syrische hoofdstad Damascus.

Maandag moeten in de Zwitserse stad Genève de onderhandelingen tussen het Syrische regime en de oppositie weer opgestart worden. De bedoeling is om het in Wenen overeengekomen stappenplan voor een politieke oplossing voor de oorlog in Syrië verder uit te werken.

De Syrische president Bashar al-Assad., REUTERS
De Syrische president Bashar al-Assad. © REUTERS

Een twintigtal landen had eind vorig jaar in de Oostenrijkse hoofdstad namelijk een akkoord bereikt dat onder meer een staakt-het-vuren en de organisatie van verkiezingen over 18 maanden omvat. De Syrische regering zegt nu duidelijk dat laatste punt te verwerpen. Staffan de Mistura, de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, "heeft het recht niet om over presidentsverkiezingen te praten", zo zegt al-Moallem. "Dat is een exclusief recht van het Syrische volk."

"We zullen niet onderhandelen met mensen die het presidentschap ter discussie stellen. Bashar al-Assad is een rode lijn. Als zij (de oppositie) daarmee willen doorgaan, is het beter dat ze niet afkomen" naar de onderhandelingen in Genève, zo klinkt het nog.

Al-Moallem liet voorts optekenen dat het regime wel degelijk een onderhandelingsteam naar de vredesgesprekken zal sturen. "We gaan naar Genève om de dialoog succesvol te laten verlopen. Maar dat zal niet enkel van ons afhangen, maar ook van de andere partij. Onze delegatie zal na 24 uur terugkeren als de tegenpartij niet opdaagt", zo klinkt het. In februari, bij een eerste poging om de vredesdialoog op te starten, had de regering nog drie dagen moeten wachten op de aankomst van een delegatie van de oppositie. (Belga/SD)

"Onze waarnemers gaan vandaag, zowel in Genève als in Amman, de Russische waarnemers ontmoeten over de schendingen" van het Syrische staakt-het-vuren, zo verklaarde Kerry vanop een luchtmachtbasis in Saoedi-Arabië. Kerry stelde dat hij zelf ook met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over de schendingen wil overleggen. Hij beklemtoonde daarbij dat de inbreuken op het staakt-het-vuren geen belemmering vormen voor de herstart van de vredesgesprekken. "Het geweld is met tachtig tot negentig procent afgenomen, wat zeer veelbetekenend is", aldus Kerry. De VS en Rusland waren in februari tot een akkoord gekomen over een staakt-het-vuren in Syrië, dat van kracht werd op 27 februari. Zowel het regime als de gematigde rebellen gingen akkoord met het voorstel, dat niet van toepassing is op de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat en het aan Al Qaeda gelinkte Jabhat al-Nusra. Vrijdag hadden de VS al laten verstaan dat het staakt-het-vuren in Syrië "grotendeels" stand houdt, ondanks inbreuken door het Syrische leger.De Syrische regering verzet zich tegen de mogelijkheid om in het kader van de vredesonderhandelingen te praten over de organisatie van presidentsverkiezingen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem duidelijk gemaakt tijdens een persconferentie in de Syrische hoofdstad Damascus.Maandag moeten in de Zwitserse stad Genève de onderhandelingen tussen het Syrische regime en de oppositie weer opgestart worden. De bedoeling is om het in Wenen overeengekomen stappenplan voor een politieke oplossing voor de oorlog in Syrië verder uit te werken. Een twintigtal landen had eind vorig jaar in de Oostenrijkse hoofdstad namelijk een akkoord bereikt dat onder meer een staakt-het-vuren en de organisatie van verkiezingen over 18 maanden omvat. De Syrische regering zegt nu duidelijk dat laatste punt te verwerpen. Staffan de Mistura, de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, "heeft het recht niet om over presidentsverkiezingen te praten", zo zegt al-Moallem. "Dat is een exclusief recht van het Syrische volk." "We zullen niet onderhandelen met mensen die het presidentschap ter discussie stellen. Bashar al-Assad is een rode lijn. Als zij (de oppositie) daarmee willen doorgaan, is het beter dat ze niet afkomen" naar de onderhandelingen in Genève, zo klinkt het nog. Al-Moallem liet voorts optekenen dat het regime wel degelijk een onderhandelingsteam naar de vredesgesprekken zal sturen. "We gaan naar Genève om de dialoog succesvol te laten verlopen. Maar dat zal niet enkel van ons afhangen, maar ook van de andere partij. Onze delegatie zal na 24 uur terugkeren als de tegenpartij niet opdaagt", zo klinkt het. In februari, bij een eerste poging om de vredesdialoog op te starten, had de regering nog drie dagen moeten wachten op de aankomst van een delegatie van de oppositie. (Belga/SD)