Onder Trump is het aantal migranten in detentiecentra meer dan verdubbeld

© GettyImages
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

In de VS wordt dik geld verdiend aan de opsluiting van migranten en vluchtelingen in privégevangenissen.

Begin dit jaar kondigde de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions aan dat meer privégevangenissen zullen worden ingezet voor de detentie van migranten. Meteen daarna schoten de aandelen in de sector omhoog. De beurskoers van CoreCivic, het grootste privédetentiebedrijf van de VS, steeg met 120 procent sinds Donald Trump in het Witte Huis zit. Concurrent GEO Group kende een stijging van 80 procent. Beide bedrijven investeerden miljoenen in de campagne en inauguratie van Trump.

Straffen worden verlengd om het aantal gedetineerden in privégevangenissen zo hoog mogelijk te houden

Opsluiting van mensen is big business in de VS. Toen de gevangenissen eind jaren tachtig overvol kwamen te zitten, begon de overheid privébedrijven in te huren. Die worden betaald per bed: hoe meer er gevuld zijn, hoe hoger de inkomsten. Het gevolg liet zich raden. Tussen 1990 en 2009 nam het aantal gevangenen in privé-instellingen toe met meer dan 1600 procent. En hoewel de misdaadcijfers in de VS al jaren in dalende lijn gaan, blijft Amerika het land met het grootste aantal gedetineerden: bijna een vierde van de gevangenispopulatie wereldwijd. Van de ruim 2,2 miljoen Amerikaanse gevangenen in 2015 zaten er 22.000 opgesloten in een privégevangenis.

Die privédetentiecentra hebben geen al te beste reputatie. Ze zitten niet alleen bomvol, ook de veiligheid laat er te wensen over. Corruptie en misbruik komen er vaker voor dan in gevangenissen van de overheid, en ook het recidivisme is er groter. Volgens het ministerie van Justitie ligt het aantal gewelddadige incidenten in privé-instellingen 28 procent hoger dan in overheidsgevangenissen. Daarom werd vorige zomer beslist om de koehandel met gedetineerden stop te zetten en de privé-instellingen uiteindelijk helemaal af te schaffen.

Trump gooide die plannen radicaal om. ‘De bouw van nieuwe privégevangenissen is totaal niet nodig’, zegt Ngozi Ndulue van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), een van de oudste burgerrechtenbewegingen in de VS. ‘Door de lagere criminaliteitscijfers van de afgelopen jaren zijn er juist mínder gevangenissen nodig. Maar de realiteit is dat straffen worden verlengd om het aantal gedetineerden in privégevangenissen zo hoog mogelijk te houden. Door allerlei sancties voor verschillende overtredingen komen er telkens een paar maanden bij de detentieperiode bij.’

In 2015 maakte CoreCivic 3556 dollar winst per gevangene, GEO streek in hetzelfde jaar 2135 dollar per gevangene op. De twee bedrijven samen hebben 85 procent van de privémarkt in handen. ‘Voor Trump werd verkozen, zaten rond de 40.000 migranten opgesloten in detentiecentra’, zegt Ndulue. ‘Dat aantal is intussen verdubbeld en verwacht wordt dat het zal oplopen tot zeker 100.000 migranten. Tel uit je winst. Het is een grove, onmenselijke manier van geld verdienen, een vorm van slavernij.’

Partner Content