May nam die beslissing ondanks waarschuwingen van enkele van haar ministers - onder wie Sajid Javid (Binnenlandse Zaken), Jeremy Hunt (Buitenlandse zaken) en Gavin Williamson (Defensie) - dat de deelname van Huawei een risico inhoudt voor de nationale veiligheid.

Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben het bedrijf verboden een 5G-netwerk op te bouwen. Ze vrezen dat de infrastructuur de deur opent voor spionage door de Chinese staat en het leger. De Europese landen zijn de risico's nog aan het onderzoeken, maar worden door de VS onder druk gezet om de Amerikaanse strategie te volgen.

Zo verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in het verleden al dat Washington geen informatie zal kunnen delen met landen die de technologie van Huawei gebruiken.

Huawei, een toonaangevende wereldwijde leverancier van apparatuur en diensten voor mobiele technologie, ontkent enkele samenwerking met de Chinese overheid.

May nam die beslissing ondanks waarschuwingen van enkele van haar ministers - onder wie Sajid Javid (Binnenlandse Zaken), Jeremy Hunt (Buitenlandse zaken) en Gavin Williamson (Defensie) - dat de deelname van Huawei een risico inhoudt voor de nationale veiligheid. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben het bedrijf verboden een 5G-netwerk op te bouwen. Ze vrezen dat de infrastructuur de deur opent voor spionage door de Chinese staat en het leger. De Europese landen zijn de risico's nog aan het onderzoeken, maar worden door de VS onder druk gezet om de Amerikaanse strategie te volgen. Zo verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in het verleden al dat Washington geen informatie zal kunnen delen met landen die de technologie van Huawei gebruiken. Huawei, een toonaangevende wereldwijde leverancier van apparatuur en diensten voor mobiele technologie, ontkent enkele samenwerking met de Chinese overheid.