'Ik denk dat we een gezamenlijke verklaring zullen hebben', zei Trump nadat hij in de marge van de G7-top een ontmoeting had met de Canadese premier Justin Trudeau. Het Amerikaanse staatshoofd gaf te kennen dat de VS en Canada een akkoord probeerden te sluiten over het verlagen van importheffingen en dat de betrekkingen tussen beide landen 'beter zijn dan ooit.'

Nochtans had de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland eerder nog uitgehaald naar de extra Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium, die de VS officieel wegens 'redenen van nationale veiligheid' opleggen.

'Het is een illegale beslissing die volledig ongegrond is', zei ze. 'Canada vormt geen bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.'

Eerder hadden ook de Europese leiders van de G7 al opnieuw hun ongenoegen geuit over de importtaksen. Daarnaast klaagde ook Japan vrijdag aan dat de beslissing van de VS de vrije markt verstoort. 'Onze exporten vormen geen bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten', wordt benadrukt in een mededeling.

Behalve tegen de Amerikaanse invoerheffingen kantten de G7-bondgenoten zich ook tegen het voorstel van de VS om Rusland opnieuw toe te laten tot het intergouvernementeel forum. Japan gaf officieel geen commentaar, maar zowel Canada als de Europese leiders willen dat de Russen eerst van standpunt veranderen met betrekking tot de situatie in Oekraïne en de Krim. Rusland maakte deel uit van de G8 maar werd in 2014 uit de groep gezet naar aanleiding van zijn annexatie van het Oekraïense schiereiland.

'Ik denk dat we een gezamenlijke verklaring zullen hebben', zei Trump nadat hij in de marge van de G7-top een ontmoeting had met de Canadese premier Justin Trudeau. Het Amerikaanse staatshoofd gaf te kennen dat de VS en Canada een akkoord probeerden te sluiten over het verlagen van importheffingen en dat de betrekkingen tussen beide landen 'beter zijn dan ooit.' Nochtans had de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland eerder nog uitgehaald naar de extra Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium, die de VS officieel wegens 'redenen van nationale veiligheid' opleggen. 'Het is een illegale beslissing die volledig ongegrond is', zei ze. 'Canada vormt geen bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.' Eerder hadden ook de Europese leiders van de G7 al opnieuw hun ongenoegen geuit over de importtaksen. Daarnaast klaagde ook Japan vrijdag aan dat de beslissing van de VS de vrije markt verstoort. 'Onze exporten vormen geen bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten', wordt benadrukt in een mededeling. Behalve tegen de Amerikaanse invoerheffingen kantten de G7-bondgenoten zich ook tegen het voorstel van de VS om Rusland opnieuw toe te laten tot het intergouvernementeel forum. Japan gaf officieel geen commentaar, maar zowel Canada als de Europese leiders willen dat de Russen eerst van standpunt veranderen met betrekking tot de situatie in Oekraïne en de Krim. Rusland maakte deel uit van de G8 maar werd in 2014 uit de groep gezet naar aanleiding van zijn annexatie van het Oekraïense schiereiland.