De voormalige politiebaas van Arizona maakte zich schuldig aan 'minachting van het Hof', omdat hij een besluit van een rechter naast zich neer had gelegd en systematisch latino's bleef viseren tijdens politiecontroles.

'De gratie heeft de beklaagde ongetwijfeld gespaard van verdere bestraffing, die anders misschien wel was opgelegd. Maar het heeft de feiten in deze zaak niet uitgewist', verklaarde rechter Susan Bolton in haar arrest. De advocaten van Arpaio gaan volgens nieuwssite Politico in beroep tegen die beslissing.

Presidentieel pardon

De controversiële 85-jarige Joe Arpaio kreeg in augustus de presidentiële gratie. Hij was in juli veroordeeld voor minachting van het Hof, omdat hij een beslissing van de rechter had genegeerd en systematisch latino's bleef arresteren en opsluiten, op basis van het vermoeden 'dat het toch allemaal illegale immigranten zijn'.

Volgens president Trump deed Arpaio echter 'gewoon zijn werk', en dus kreeg hij het presidentiële pardon. De president kreeg heel wat kritiek voor die beslissing, ook van zijn eigen minister van Justitie Jeff Sessions, die de stap 'hoogst ongepast' vond.

Republikeins senator John McCain vond dat Trump 'het respect voor de rechtsstaat had ondermijnd'.

Arpaio en president Trump zijn al jaren vrienden. De man was 24 jaar lang de sheriff van Maricopa County, de grootste politiezone in Arizona, maar verloor vorig jaar de verkiezingen van de Democraat Paul Penzone.

De voormalige politiebaas van Arizona maakte zich schuldig aan 'minachting van het Hof', omdat hij een besluit van een rechter naast zich neer had gelegd en systematisch latino's bleef viseren tijdens politiecontroles.'De gratie heeft de beklaagde ongetwijfeld gespaard van verdere bestraffing, die anders misschien wel was opgelegd. Maar het heeft de feiten in deze zaak niet uitgewist', verklaarde rechter Susan Bolton in haar arrest. De advocaten van Arpaio gaan volgens nieuwssite Politico in beroep tegen die beslissing. De controversiële 85-jarige Joe Arpaio kreeg in augustus de presidentiële gratie. Hij was in juli veroordeeld voor minachting van het Hof, omdat hij een beslissing van de rechter had genegeerd en systematisch latino's bleef arresteren en opsluiten, op basis van het vermoeden 'dat het toch allemaal illegale immigranten zijn'. Volgens president Trump deed Arpaio echter 'gewoon zijn werk', en dus kreeg hij het presidentiële pardon. De president kreeg heel wat kritiek voor die beslissing, ook van zijn eigen minister van Justitie Jeff Sessions, die de stap 'hoogst ongepast' vond. Republikeins senator John McCain vond dat Trump 'het respect voor de rechtsstaat had ondermijnd'. Arpaio en president Trump zijn al jaren vrienden. De man was 24 jaar lang de sheriff van Maricopa County, de grootste politiezone in Arizona, maar verloor vorig jaar de verkiezingen van de Democraat Paul Penzone.