Onmiddellijk na de vliegtuigramp in Oekraïne rees de vraag, waarom er nog steeds gevlogen wordt over oorlogsgebieden en zeker over Oost-Oekraïne waar de afgelopen weken al kleinere toestellen werden neergehaald. Naast de reden dat het veilig leek en overheden het luchtruim nog niet hadden gesloten, dook de these 'omvliegen kost geld' op. Nederlandse experten maakten de rekensom. Volgens hen zou het ongeveer 10 euro extra per passagier gekost hebben als vlucht MH17 van Malaysia Airlines niet over Oost-Oekraïne was gevlogen. Dat schrijft De Volkskrant.

Extra kerosine

"De route langs de noordelijke grens van Oekraïne is ongeveer 100 kilometer langer", stelt Joris Melkert van de TU Delft. Daarvoor zou de Boeing ongeveer 1.000 euro extra nodig hebben om de extra kerosine te bekostigen. "Al moet er wel rekening worden gehouden met extra kosten voor onderhoud en personeel, als de vliegtuigen structureel omvliegen", voegt Melkert eraan toe.

Ook volgens Hans Heerkens, luchtvaareconoom aan de Universiteit van Twente, zou het omvliegen 'slechts' ongeveer tien euro per persoon kosten. Hij becijferde dat de gemiddelde prijs per passagierskilometer tussen de 5 en 10 eurocent ligt. Heerkens benadrukt wel dat er nog andere factoren kunnen meespelen. "Misschien lukt het door de extra kilometers niet meer om een toestel op dezelfde dag heen en weer te laten vliegen. Daardoor kunnen de kosten snel hoger oplopen."

Niet meer over Krim vliegen

Onmiddellijk na de crash klonk er luide kritiek of het wel gerechtvaardigd is om vliegtuigen over oorlogsgebieden te laten vliegen. De bevoegdheid om een luchtruim volledig af te sluiten, ligt bij de nationale regeringen. Daarnaast kunnen maatschappijen wel zelf beslissen om een bepaald gebied te mijden.

Zo liet British Airways al verstaan dat ze "al maanden niet meer over Oekraïne vliegt." De Volkskrant beaamt dat er sinds april inderdaad geen vluchten meer over Oekraïne zijn van de Britse maatschappij, en dat ze nu over de Zwarte Zee ten zuiden van de Krim vliegt. Maar dat British Airways daarmee bewust het oosten van het Oekraïne vermijdt, lijkt niet het geval, aldus de krant. "De vaste Britse vluchtroutes waren sowieso niet over dit gebied", klinkt het.

Onmiddellijk na de vliegtuigramp in Oekraïne rees de vraag, waarom er nog steeds gevlogen wordt over oorlogsgebieden en zeker over Oost-Oekraïne waar de afgelopen weken al kleinere toestellen werden neergehaald. Naast de reden dat het veilig leek en overheden het luchtruim nog niet hadden gesloten, dook de these 'omvliegen kost geld' op. Nederlandse experten maakten de rekensom. Volgens hen zou het ongeveer 10 euro extra per passagier gekost hebben als vlucht MH17 van Malaysia Airlines niet over Oost-Oekraïne was gevlogen. Dat schrijft De Volkskrant. "De route langs de noordelijke grens van Oekraïne is ongeveer 100 kilometer langer", stelt Joris Melkert van de TU Delft. Daarvoor zou de Boeing ongeveer 1.000 euro extra nodig hebben om de extra kerosine te bekostigen. "Al moet er wel rekening worden gehouden met extra kosten voor onderhoud en personeel, als de vliegtuigen structureel omvliegen", voegt Melkert eraan toe. Ook volgens Hans Heerkens, luchtvaareconoom aan de Universiteit van Twente, zou het omvliegen 'slechts' ongeveer tien euro per persoon kosten. Hij becijferde dat de gemiddelde prijs per passagierskilometer tussen de 5 en 10 eurocent ligt. Heerkens benadrukt wel dat er nog andere factoren kunnen meespelen. "Misschien lukt het door de extra kilometers niet meer om een toestel op dezelfde dag heen en weer te laten vliegen. Daardoor kunnen de kosten snel hoger oplopen." Onmiddellijk na de crash klonk er luide kritiek of het wel gerechtvaardigd is om vliegtuigen over oorlogsgebieden te laten vliegen. De bevoegdheid om een luchtruim volledig af te sluiten, ligt bij de nationale regeringen. Daarnaast kunnen maatschappijen wel zelf beslissen om een bepaald gebied te mijden. Zo liet British Airways al verstaan dat ze "al maanden niet meer over Oekraïne vliegt." De Volkskrant beaamt dat er sinds april inderdaad geen vluchten meer over Oekraïne zijn van de Britse maatschappij, en dat ze nu over de Zwarte Zee ten zuiden van de Krim vliegt. Maar dat British Airways daarmee bewust het oosten van het Oekraïne vermijdt, lijkt niet het geval, aldus de krant. "De vaste Britse vluchtroutes waren sowieso niet over dit gebied", klinkt het.