In Turkije is een fel omstreden anti-alcoholwet van de islamitisch-conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan van kracht gegaan. De verkoop van alcohol is nu na 22 uur en in een omgeving van 100 meter rond moskeeën en scholen verboden. Dat berichtten de Turkse media.

Staatspresident Abdullah Gül had de wet in juni ondertekend. De Turkse regering heeft ook de reclame voor alcohol zwaar aan banden gelegd en informatieve waarschuwingen uitgevaardigd.

Wegens het groot aantal moskeeën en scholen kunnen de nu geldende beperkingen in vele wijken al dadelijk tot een verkoopverbod van alcohol leiden. Winkeliers wachten af hoe de politie en andere ordehandhavers de nieuwe reglementen zullen interpreteren.

Het was tot hevig verzet gekomen, vooral door Turken die Erdogan betichten van een islamisering van Turkije. Zo vormde de alcoholwet ook steeds weer een thema van de demonstraties na de gewelddadige ontruiming van een protestkamp in het Gezipark aan de rand van het Taksimplein in Istanboel.

De voorzitter van het Turkse Constitutionele Hof, Hasim Kilic, had gewaarschuwd dat het nodig is ook de rechten te beschermen van alle uiteenlopende levensstijlen, die Turkije nu eenmaal heeft. 'Stappen die ondernomen worden zonder de publieke opninie ervoor te winnen, kunnen alleen het democratisch gezag van de rechtsstaat schade berokkenen.'

In Turkije is een fel omstreden anti-alcoholwet van de islamitisch-conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan van kracht gegaan. De verkoop van alcohol is nu na 22 uur en in een omgeving van 100 meter rond moskeeën en scholen verboden. Dat berichtten de Turkse media. Staatspresident Abdullah Gül had de wet in juni ondertekend. De Turkse regering heeft ook de reclame voor alcohol zwaar aan banden gelegd en informatieve waarschuwingen uitgevaardigd.Wegens het groot aantal moskeeën en scholen kunnen de nu geldende beperkingen in vele wijken al dadelijk tot een verkoopverbod van alcohol leiden. Winkeliers wachten af hoe de politie en andere ordehandhavers de nieuwe reglementen zullen interpreteren.Het was tot hevig verzet gekomen, vooral door Turken die Erdogan betichten van een islamisering van Turkije. Zo vormde de alcoholwet ook steeds weer een thema van de demonstraties na de gewelddadige ontruiming van een protestkamp in het Gezipark aan de rand van het Taksimplein in Istanboel. De voorzitter van het Turkse Constitutionele Hof, Hasim Kilic, had gewaarschuwd dat het nodig is ook de rechten te beschermen van alle uiteenlopende levensstijlen, die Turkije nu eenmaal heeft. 'Stappen die ondernomen worden zonder de publieke opninie ervoor te winnen, kunnen alleen het democratisch gezag van de rechtsstaat schade berokkenen.'