Om IS-strijders tegen te houden bouwt Turkije muur op Syrische grens

Grens tussen Syrië en Turkije © Reuters

Turkije is gestart met de bouw van een betonnen muur op de grens met Syrië. De muur moet vermijden dat IS-strijders vanuit Aleppo Turkije binnen kunnen.

Het Turkse leger bouwt langs de grens met Syrië een betonnen muur om het land te beschermen nu het aantal aanvallen in het zuiden van het land de laatste weken is toegenomen. Dat meldt onder meer het Turkse staatspersbureau Anadolou. Het leger plaatst in Reyhanli, in de regio Hatay, 3 meter hoge en 7 ton wegende betonnen blokken over een afstand van 8 kilometer. De muur moet vermijden dat IS-strijders vanuit het Syrische Aleppo Turkije nog langer binnen kunnen.

Achter de muur zijn ook al geulen gegraven, ligt er langs 70 kilometer aarde opgestapeld om de vooruitgang van de jihadi’s af te remmen en is de prikkeldraad langs 145 kilometer grens vernieuwd.

PKK

Via Hatay is een deel van de 1,8 miljoen Syriërs die sinds het begin van het conflict, vier jaar geleden, Turkije binnengekomen. In diezelfde regio werd er in mei 2013 een aanslag gepleegd met een bomauto die het leven eiste aan 52 mensen. De Turkse autoriteiten schreven die aanslag toe aan een extreemlinkse Turkse groepering die banden zou hebben met de inlichtingendiensten van de Syrische president Bashar al-Assad, wat die laatste ontkend heeft.

Bij een recente aanslag, op 20 juli in Suruç, kwamen 33 Koerdische jongeren om. Die aanslag werd toegeschreven aan IS en leidde ertoe dat de strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) de wapens weer opnamen. Op 24 juli kondigde Turkije een ‘oorlog tegen het terrorisme’ aan, die vooral gericht is op de PKK en IS. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content