‘Om brexit-onderhandelingen te versnellen, moet je met twee zijn’

© Belga

‘Ik ben bereid om de onderhandelingen te versnellen, maar daarvoor moet je met twee zijn.’ Zo heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier dinsdag aangegeven dat de Britse premier Theresa May ook na haar blitzbezoek aan Brussel nog niet voldoende toegevingen heeft gedaan in de onderhandelingen over de boedelscheiding tussen haar land en de Europese Unie.

‘Ik ben bereid om sneller te gaan en het ritme van de onderhandelingen op te drijven, maar daarvoor moeten de zaken in de juiste volgorde worden geplaatst’, zo verwees Michel Barnier naar de gefaseerde aanpak die de overige EU-lidstaten verdedigen. Ze willen pas onderhandelen over de toekomstige handelsrelaties met Groot-Brittannië nadat ‘voldoende vooruitgang’ is geboekt in de boedelscheiding.

Die gefaseerde aanpak frustreert de Britse regering meer en meer. Theresa May zakte maandagavond nog naar Brussel af voor overleg met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, maar dat diner heeft niet tot een doorbraak geleid. Na afloop stelden Juncker en May enkel dat de inspanningen de komende maanden opgedreven moeten worden. Maar ‘daarvoor moet je met twee zijn’, reageerde Barnier voor aanvang van brexit-overleg met de lidstaten in Luxemburg.

De Europeanen wachten nog steeds op een stevig en concreet engagement van de Britten dat ze bereid zijn om de rekeningen van meer dan veertig jaar lidmaatschap te vereffenen. Ook willen ze dat Londen op de proppen komt met stevige juridische garanties voor de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië, en met flexibele oplossingen die vermijden dat er een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in maart 2019.

De Europese leiders zullen die eisen nogmaals aanstippen wanneer ze zich vrijdag op een top in Brussel over de slabakkende onderhandelingen buigen. In de ontwerpverklaring spreken ze wel de hoop uit dat ze in december het licht op groen kunnen zetten voor handelsgesprekken. Ze vragen hun ministers en Barnier alvast om ‘interne voorbereidende discussies’ te starten over de toekomstige relaties en een eventuele overgangsperiode na maart 2019. Een ‘betekenisvol’ signaal aan Londen dat enkel mogelijk was na de constructieve toon van de recente brexit-speech van May in Firenze, zo duidde een Europese topfunctionaris dinsdag.

Hoe dan ook, Brexit-minister David Davis maakte zich in het Britse parlement opnieuw druk over de Europese houding. ‘Ze proberen tijd te winnen om te zien of ze meer geld kunnen krijgen. Het is voor iedereen duidelijk wat hier aan het gebeuren is’, zei Davis, die onlangs had aangegeven dat de Britten pas later met precieze financiële engagementen voor de dag kunnen komen. Tot dusver beloofden ze enkel om hun bijdrage aan de Europese meerjarenbegroting in 2019 en 2020 te voldoen. De verwijten dat de Europeanen zouden treuzelen, vindt Barnier dan weer ‘een beetje vreemd als je naar het tijdsverloop kijkt’.

Hij wees erop dat het de Britse regering twaalf maanden heeft gekost om de weg van het brexit-referendum in juni 2016 naar de onderhandelingstafel af te leggen. ‘Wij hebben helemaal niet de intentie om het proces op te houden’, verzekerde Barnier vanuit Luxemburg.

Intussen maakt de Europese werkgeverskoepel BusinessEurope zich steeds meer zorgen over de impasse in de onderhandelingen. ‘Onze bedrijven hebben tijd en zekerheid nodig om zich voor te bereiden en aan te passen aan de situatie na de brexit’, zo stelt BusinessEuropa in een mededeling. De koepel maant de Britse regering aan om meer concrete voorstellen over de boedelscheiding te doen en pleit voor een overgangsperiode waarin Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie en de eenheidsmarkt, met alle rechten en plichten vandien.

Partner Content