Olijfbomen gekapt en vuilnisbelt gepland: Palestijnen bezorgd over acties Israëlische kolonisten

Israëlische nederzettingen op Westelijke Jordaanoever © Reuters

Op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische kolonisten zo’n 1.200 olijfbomen gekapt. Volgens sommigen een poging om Palestijnse inwoners te verdrijven. Ook de plannen voor een vuilstortplaats in Oost-Jeruzalem zouden de onteigening van Palestijnen inhouden.

Israëlische kolonisten hebben recent op de Westelijke Jordaanoever zo’n 1.200 olijfbomen gekapt. Vermoedelijk een poging om de Palestijnse buren te intimideren en te verdrijven.

De olijfteelt is namelijk belangrijk voor de Palestijnse economie: zo’n 80.000 gezinnen zijn erop aangewezen. Bovendien staat het “groene goud” centraal in de Palestijnse eetcultuur en levensstijl.

De recente actie was de derde aanslag op de olijfbomen van Muhammad al Ayayadah, in amper enkele maanden tijd. De kolonisten kwamen uit de illegale nederzetting Mezad, nabij de stad Hebron. Ze zochten kennelijk naar manieren om hun nederzetting uit te breiden.

Volgens de Palestijnse Autoriteit en het Applied Research Institute Jerusalem (ARJI), een Palestijnse ngo, zijn er ongeveer 800.000 olijfbomen gerooid sinds Israël in 1967 de Westelijke Jordaanoever en Gaza heeft bezet.

Israëlische politie

Het is een tactiek die werkt om Palestijnse boeren van hun gronden te verdrijven. Israëlische kolonisten kunnen dan argumenteren dat het land verlaten is, waardoor ze het mogen inpikken zonder dat de Palestijnen daar veel aan kunnen doen.

“De Israëlische politie zal niet optreden tegen de kolonisten. Ze zal verklaren de zaak te zullen onderzoeken, maar meestal komt ze nooit opdagen”, zegt ARJI-woordvoerder Suhail Khalilieh.

“Als de politie toch ter plaatse gaat, zullen de agenten beweren dat er geen harde bewijzen zijn dat kolonisten achter de aanval zitten. Of ze zullen beweren dat de aanval een vergelding was voor Palestijnen die stenen gooien. Erger nog: de meeste aanvallen van kolonisten gebeuren onder bewaking van het Israëlische leger, dat niets doet om het vandalisme te stoppen”, aldus de woordvoerder.

Naast het kappen van bomen, zijn er incidenten waarbij Israëlische kolonisten Palestijnen aanvallen door hun huizen en auto’s in brand te steken, hun vee te doden, met stenen te gooien en waterbronnen te vergiftigen.

Maar ook omgekeerd vinden geregeld incidenten plaats op de Westelijke Jordaanoever – zoals steekpartijen en brandbommen – door Palestijnen tegen Israëli’s.

Verbrande korans

De ergste vandalenstreken in de ogen van conservatieve en religieuze Palestijnen zijn echter de aanslagen op moskeeën op de Westelijke Jordaanoever. IPS bezocht een moskee waar kolonisten brand hadden gesticht en verbrande korans naast de badkamer hadden opgestapeld.

Volgens het Bureau van de Verenigde Naties voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) zijn er 324 incidenten van kolonistengeweld tegen Palestijnen en hun bezittingen gemeld in 2014 alleen.

Ook in Oost-Jeruzalem is er een ontwikkeling aan de gang die Palestijnen zorgen baart. De Israëlische autoriteiten plannen daar de bouw van een vuilstortplaats. Hiervoor zou meer land van Palestijnen onteigend moeten worden, meer bepaald in de wijken Shuafat en Issawiya.

De landroof zal ook leiden tot de uitzetting van bedoeïenenfamilies, die in een kamp tussen Jeruzalem en de Israëlische nederzetting Ma’aleh Adumim leven.

E1

Het gebied is een omstreden corridor die bekend staat als E1. Israëlische uitbreiding hier heeft tot spanning geleid tussen de Amerikaanse en Israëlische regering, omdat de Westelijke Jordaanoever zo wordt afgesneden van Jeruzalem.

Een aantal Israëlische rechtenorganisaties hebben juridische stappen ondernomen in naam van de Palestijnen, maar dat heeft nog niet veel uitgehaald.

“De Israëlische rechtbanken hebben zich niet uitgesproken tegen de bouw in E1 omdat ze geen burgerlijke autoriteit hebben in de Westoever. Die valt onder de jurisdictie van het Israëlische leger, en dit militaire bestuur zit juist achter de voortdurende uitbreiding van de E1-corridor”, verklaart Khalilieh.

“De Israëlische autoriteiten zullen hun daden altijd rechtvaardigen met argumenten als de nationale veiligheid of de noden van de staat”, vreest hij. (IPS/Mel Frykberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content