Oklahoma krabbelt recht na monsterlijke tornado

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Moore (Oklahoma) gaan de zoekwerken naar overlevenden van de tornado van maandag verder. De dodenteller staat voorlopig op 24. De schade wordt geschat op meer dan een miljard dollar.

Bij de 24 doden zijn er negen kinderen. Eerder was er sprake van 91 doden, maar dat cijfer blijkt te hoog geschat. Er zijn ook 237 gewonden, waaronder zeventig kinderen.

Volgens de Amerikaanse National Weather Service was de tornado twee kilometer breed. De windsnelheid op het hoogtepunt bedroeg 320 tot 336 kilometer per uur. Dat betekent dat de windhoos in de categorie EF5 viel, de sterkste die er is voor tornado’s. De storm ging van nu tot categorie EF4 op nauwelijks tien minuten. De tornado duurde veertig minuten en trok een spoor van vernieling van 27 kilometer.

School

In de Tower Plaza-school, die een voltreffer te verwerken kreeg en even later ook de meeste mediabelangstelling, kwamen zeven kinderen om. Ongeveer 75 kinderen van vijf tot acht jaar schuilden er. “En aantal kinderen verdronken, omdat ze in de kelder waren en daar water binnenstroomde”, verklaarde vicegouverneur van Oklahoma Todd Lamb aan CNN.

Kinderen die de storm overleefden in de school, schuilden eerst in een gang, zoals ze al vaak geoefend hadden. Toen de omvang van de tornado duidelijk werd, probeerden personeelsleden zoveel mogelijk van de kinderen in de toiletruimte te krijgen.

“We dachten dat we hagel hoorden en toen realiseerden we ons dat het neervallend puin was”, vertelde de elfjarige Alexander Ghassimi aan The Washington Post. Hijzelf schuilde in een toilethokje. Zijn zusje zat in de met tientallen kinderen volgepropte ruimte onder een wasbak.

“Toen keken we op en het plafond was weg”, zei Alexander. “Het zag er bijna uit als ‘The Wizard of Oz’. De papieren en boeken vlogen in het rond boven ons.”

Geen ‘safe rooms’

Een andere school die getroffen werd, was de Briarwood Elementary School. Ook daar was er geen ‘safe room’. Hoewel Oklahoma het brandpunt is van ’tornado alley’, het gebied van de VS waar 90 procent van alle tornado’s ter wereld zich voordoen, heeft de staat net als de gemeente Moore geen voorschriften die scholen of andere openbare gebouwen verplichten om zulke van gewapend beton gemaakte ruimtes te hebben. In het deelstaatsparlement gaan er nu stemmen op om daar verandering in te brengen.

Slechts tien procent van de woningen in Moore heeft een safe room. Ook kelders, die veiliger zijn tijdens tornado’s, zijn er weinig. In Oklahoma, waar de rotsbodem vlak onder het oppervlak zit, zijn die zeer duur om aan te leggen. Subsidies voor het bouwen van safe rooms in woningen zijn gepland, maar nog niet van kracht.

NBA-ster Kevin Durant schenkt een miljoen

In Washington zitten beide senatoren uit de Oklahoma in een lastig parket. James Inhofe en Tom Coburn, beide conservatieve Republikeinen, stemden vorig jaar tegen noodhulp voor de slachtoffers van orkaan Sandy, die een flink dele van New York onder water zette, maar willen nu wel federaal geld voor Oklahoma.

Inhofe, die claimt dat een deel van de hulp voor Sandy verkwist werd, noemt de situatie in Moore “totaal anders”. Volgens Coburn moeten er tegenover hulp aan Moore besparingen staan.

Ondertussen heeft basketballer Kevin Durant de sterspeler van de Oklahoma City Thunder en drievoudig topscorer in de NBA, toegezegd dat hij een miljoen dollar zal schenken voor de wederopbouw. De Thunder speelt in het centrum van Oklahoma City een halfuurtje ten noorden van Moore. Ook de club zelfs doneert een miljoen dollar (775.000 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content