Officieel: partij van Aung San Suu Kyi behaalt absolute meerderheid in Myanmar

Aung San Suu Kyi © Belga Image

Het zag er al naar uit, maar nu is het ook bevestigd door de kiescommissie in Myanmar: de oppositiepartij NLD van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi behaalt de absolute meerderheid in het parlement.

De Nationale Liga voor Democratie heeft genoeg zetels om het parlement te controleren en de nieuwe president te kiezen. Een kwart van de zetels blijft voorbehouden aan het leger, maar de NLD is erin geslaagd de nodige twee derde van de overige zitjes te veroveren. Daarmee komt een einde aan decennia van controle van het leger in Myanmar.

De grondwet verbiedt Aung San Suu Kyi om president te worden, omdat haar twee zonen een Brits paspoort hebben. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede (1991) heeft echter al gezegd dat ze de nieuwe regering wil leiden en dat ze ‘boven de president’ zou staan.

Historisch

Het zware electorale verlies is voor de met de voormalige militaire junta verbonden USDP (Union Solidarity and Development Party) van aftredend president Thein Sein. Zijn partij, aan de macht sinds de vervanging van het militair bewind door een burgerbestuur in 2011, had de nederlaag al toegegeven en beloofd het resultaat te zullen aanvaarden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content