Er werd al dagen gespeculeerd over de gezondheidstoestand en zelfs een overlijden van Islam Karimov (78), die vorige week met een hersenbloeding werd opgenomen in het ziekenhuis.

Het erg gesloten Oezbeekse regime bevestigde tot vandaag enkel dat de president 'in kritieke toestand' was. Ook de Oezbeekse media, die streng gecontroleerd worden door het regime, zwegen in alle talen.

Mysterie

Nadat eerder de Turkse premier Binali Yildirim tegenover journalisten had verklapt dat Karimov inderdaad overleden is en er ook van regering van andere landen als Afghanistan en Kirgizië gelijkaardige berichten waren binnengekomen, kwamen ook de regering en het parlement van Oezbekistan met een gemeenschappelijke verklaring.

Regeringsleider Javkat Mirsiyayev heeft de opdracht gekregen de bijzetting van Karimov zaterdag in zijn geboortestad Samarkand te organiseren, klinkt het.

Opvolging

Analisten beschouwen dit ook als een mogelijke aanwijzing voor zijn opvolging. Die lijkt immers niet geregeld - er is geen vicepresident, er zijn spanningen tussen de overige regeringsleden en er is geen wettelijke politieke oppositie.

Islam Karimov leidde Oezbekistan al met ijzeren hand sinds 1991, toen het land onafhankelijk werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Volgens mensenrechtenorganisaties grossierde hij al jaren in politieke gevangenen, folteringen en dwangarbeid. (KVDA)

Er werd al dagen gespeculeerd over de gezondheidstoestand en zelfs een overlijden van Islam Karimov (78), die vorige week met een hersenbloeding werd opgenomen in het ziekenhuis. Het erg gesloten Oezbeekse regime bevestigde tot vandaag enkel dat de president 'in kritieke toestand' was. Ook de Oezbeekse media, die streng gecontroleerd worden door het regime, zwegen in alle talen.Nadat eerder de Turkse premier Binali Yildirim tegenover journalisten had verklapt dat Karimov inderdaad overleden is en er ook van regering van andere landen als Afghanistan en Kirgizië gelijkaardige berichten waren binnengekomen, kwamen ook de regering en het parlement van Oezbekistan met een gemeenschappelijke verklaring.Regeringsleider Javkat Mirsiyayev heeft de opdracht gekregen de bijzetting van Karimov zaterdag in zijn geboortestad Samarkand te organiseren, klinkt het. Analisten beschouwen dit ook als een mogelijke aanwijzing voor zijn opvolging. Die lijkt immers niet geregeld - er is geen vicepresident, er zijn spanningen tussen de overige regeringsleden en er is geen wettelijke politieke oppositie.Islam Karimov leidde Oezbekistan al met ijzeren hand sinds 1991, toen het land onafhankelijk werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Volgens mensenrechtenorganisaties grossierde hij al jaren in politieke gevangenen, folteringen en dwangarbeid. (KVDA)