Oezbekistan: Arts die 147 kinderen met hiv besmette opnieuw aan de slag

Hiv-test © Reuters

Een Oezbeekse arts die veroordeeld werd voor het infecteren van kinderen met het hiv-virus heeft na een celstraf van vijf jaar haar oude job terug.

In Oezbekistan is een arts die in 2008 een celstraf kreeg voor het infecteren van 147 kinderen met het hiv-virus opnieuw vrij én aan het werk. Dat schrijft Eurasianet.org op basis van berichten op Radio Ozodlik, de Oezbeekse afdeling van Radio Liberty.

Baby’s

In Namangan, het oosten van Oezbekistan, raakten rond 2008 in een ziekenhuis 147 kinderen besmet met het hiv-virus omdat medewerkers van het ziekenhuis slordig omsprongen met hygiëne. Zo werden katheters niet ontsmet, werden wegwerpnaalden meerdere keren hergebruikt en kwam het voor dat sterilisatiedossiers werden vervalst of vernietigd. Volgens de radiozender kwamen minstens 15 van de 147 geïnfecteerde kinderen om het leven. Waaronder verschillende baby’s.

Het ziekenhuisschandaal werd lange tijd in de doofpot gestoken, maar kwam onder de aandacht nadat een documentaire een moeder aan het woord liet. ‘Ik bracht mijn zoon Izzat naar het ziekenhuis omdat hij koorts had. Hoewel de dokters hem behandelde, ging het steeds slechter met hem. Ik herkende hem zelfs niet meer en hij geraakte in een coma’, klonk het. Niet veel later stierf Izzat aan de gevolgen van een hiv-infectie.

Besmettingen stijgen snel

Nadat deze schrijnende situatie aan het licht kwam, volgde er een proces en kregen twaalf medewerkers van het ziekenhuis een celstraf van vijf tot acht jaar. Een van hen was Oliya Shodiyeva, de plaatsvervangende directeur. Zij heeft intussen haar oude job terug. ‘Het is onbegrijpelijk dat zij zomaar kan terugkeren’, zegt een collega die liever anoniem wenst te blijven.

Het aantal hiv-besmettingen stijgt razendsnel in het Centraal-Aziatische land, waarschuwt UNAIDS: van 100.000 per jaar in 2000 tot 140.000 in 2014. Besmet materiaal dat gebruikt wordt in ziekenhuizen is een van de belangrijkste oorzaken. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content