Het vliegverbod zou onder meer de grote maatschappijen Aeroflot en Transaero treffen en moet ingaan op 25 oktober, zo kondigde de Oekraïense premier Arseniy Yatseniuk aan. De Russische vliegtuigen mogen de luchthavens wel nog gebruiken als tussenstop, tenzij ze militairen of militair materieel vervoeren.

De maatregel kadert in de sancties tegen Rusland wegens de vermeende steun aan rebellen in het oosten van Oekraïne, meldt BBC World News.

Rusland heeft al gereageerd en belooft 'gepaste maatregelen'. Als het verbod er effectief komt, zo zegt Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov, dan zou dat 'een daad van waanzin' zijn.

Gasakkoord

Intussen hebben Oekraïne en Rusland een akkoord gesloten over gasleveringen voor komende winter, na maanden van moeilijke onderhandelingen. Dat deelde Europees Commissaris Maros Sefcovic mee, hij trad op als bemiddelaar.

'Groot succes: het gasprotocol is ondertekend', zo meldt hij via Twitter. De tekst werd gesigneerd door Aleksander Novak en Volodymyr Demtsjysjyn, respectievelijke de Russische en Oekraïense minister van Energie. Door het akkoord verbindt Rusland zich ertoe om Oekraïne zeker van 1 oktober tot eind maart 2016 van gas te voorzien.

Rusland had de gasleveringen aan zijn Oekraïense buur op 1 juli opgeschort. De twee landen waren er toen, wegens aanhoudende strubbelingen over het conflict in het oosten van Oekraïne, niet in geslaagd om tot een overeenkomst te komen.

Oekraïne is het belangrijkste doorvoerland voor Russisch gas naar de Europese Unie. (KVDA)

Het vliegverbod zou onder meer de grote maatschappijen Aeroflot en Transaero treffen en moet ingaan op 25 oktober, zo kondigde de Oekraïense premier Arseniy Yatseniuk aan. De Russische vliegtuigen mogen de luchthavens wel nog gebruiken als tussenstop, tenzij ze militairen of militair materieel vervoeren.De maatregel kadert in de sancties tegen Rusland wegens de vermeende steun aan rebellen in het oosten van Oekraïne, meldt BBC World News.Rusland heeft al gereageerd en belooft 'gepaste maatregelen'. Als het verbod er effectief komt, zo zegt Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov, dan zou dat 'een daad van waanzin' zijn.Intussen hebben Oekraïne en Rusland een akkoord gesloten over gasleveringen voor komende winter, na maanden van moeilijke onderhandelingen. Dat deelde Europees Commissaris Maros Sefcovic mee, hij trad op als bemiddelaar. 'Groot succes: het gasprotocol is ondertekend', zo meldt hij via Twitter. De tekst werd gesigneerd door Aleksander Novak en Volodymyr Demtsjysjyn, respectievelijke de Russische en Oekraïense minister van Energie. Door het akkoord verbindt Rusland zich ertoe om Oekraïne zeker van 1 oktober tot eind maart 2016 van gas te voorzien.Rusland had de gasleveringen aan zijn Oekraïense buur op 1 juli opgeschort. De twee landen waren er toen, wegens aanhoudende strubbelingen over het conflict in het oosten van Oekraïne, niet in geslaagd om tot een overeenkomst te komen. Oekraïne is het belangrijkste doorvoerland voor Russisch gas naar de Europese Unie. (KVDA)