Oekraïne: Twee doden bij explosie tijdens herdenkingsmars

© Reuters

Bij een explosie tijdens een herdenkingsmars in Oekraïne zijn twee doden en negen gewonden gevallen. Dat melden lokale media.

Bij een explosie in de Oekraïense stad Charkov zijn volgens lokale media zeker twee doden en negen gewonden gevallen. Het incident gebeurde tijdens een herdenkingsmars voor gesneuvelde soldaten die tegen pro-Russische separatisten hadden gevochten. Dat meldde de televisiezender “112” zondag.

Ooggetuigen zegden op de zender dat de slachtoffers zijn gevallen in de eerste rangen van de stoet. Volgens de plaatselijke procureur was een zelfgebouwde bom in een tas geplaatst en is het explosief – dat metaalsplinters omvatte – van op afstand tot ontploffing gebracht. Na de aanslag hebben speciale eenheden een antiterreuroperatie in de miljoenenstad opgezet. Daarbij zijn vier veronderstelde betrokkenen opgepakt, en zijn talrijke wapens in beslag genomen waaronder een granaatwerper.

Gevangenenruil in Oost-Oekraïne

Opstandelingen en regeringseenheden hebben in het opstandige Oost-Oekraïne een deel van hun gevangenen geruild. In de omgeving van het separatistenbastion Loehansk droegen de rebellen het leger 139 militairen over, het leger liet in ruil 52 opstandelingen vrij. Dat meldden lokale media zaterdag. De ruil maakt deel uit van het vredesakkoord, dat de conflictpartijen vorige week in Minsk hebben gesloten.

Begin maart kan er een nieuwe gevangenenruil plaatsvinden tussen het bewind in Kiev enerzijds en milities van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, aldus een bron bij de Oekraïnse Veiligheidsdienst.

Na dagenlange gevechten in Debaltsevo konden afgevaardigden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor het eerst de strategisch belangrijke stad in het oorlogsgebied Donbass bezoeken. De waarnemers hadden samen met hun collega’s van het Internationale Rode Kruis vijf vrachtwagens met hulpgoederen begeleid, zei OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiv. De separatisten hadden hun veiligheid gewaarborgd. De humanitaire situatie in de regio is problematisch, zei Bociurkiv. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content