Oekraïne stemt in met meer autonomie separatistische regio’s

© Reuters

Het Oekraïense parlement heeft een wetsvoorstel van de president Petro Porosjenko goedgekeurd. Daarmee wil de president meer autonomie garanderen voor de separatistische regio’s in het oosten.

Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel, ingediend door president Petro Porosjenko, dat meer autonomie moet garanderen voor de separatistische regio’s in het oosten van het land. Op 7 december worden er lokale verkiezingen gehouden. Ook over amnestie voor de separatisten, onder voorwaarden, werd een wet goedgekeurd. ‘Daarmee zullen de rechten voor zelfbestuur van de twee regio’s versterkt worden’, deelde Porosjenko mee.

Doden tijdens wapenstilstand

In het oosten van het land is nog altijd een broos staakt-het-vuren van kracht. Ondanks die wapenstilstand zijn er maandag opnieuw vier doden gevallen bij bombardementen in Donetsk, aldus de plaatselijke autoriteiten. Volgens journalisten ter plaatse ging het schieten maandagavond en ’s nachts door.

Speciaal statuut oosten

Het wetsvoorstel over een ‘speciaal statuut’ voor de regio’s Donetsk en Loehansk maakt deel uit van het akkoord voor het staakt-het-vuren, op 5 september ondertekend door Kiev en de pro-Russische rebellen. Het bijzondere statuut geldt voor drie jaar, en bevat onder meer het recht op de eigen taal voor de Russischsprekende bevolking in Donetsk en Loehansk. Daarnaast kunnen de twee regio’s een eigen volksmilitie oprichten. Ook zal een autonome regering aantreden voor een periode van drie jaar zodra de wet is aangenomen.

In ruil voor het speciaal statuut moeten de opstandelingen van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk wel hun strijd voor onafhankelijkheid stopzetten. De separatisten hebben zich al met enige scepsis uitgelaten over de voorstellen.(Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content