Het Oekraïense regeringsleger en pro-Oekraïense milities hebben deze maand in Donetsk en omgeving minstens zestien burgers gedood bij aanvallen met Grad-raketten, zo klaagt Human Rights Watch (HRW) aan. De mensenrechtenorganisatie spreekt van oorlogsmisdaden en roept Kiev op om de dodelijke en erg onnauwkeurige projectielen niet langer te gebruiken in steden of andere dichtbevolkte gebieden.

Grad-raketten kunnen niet nauwkeurig bestuurd worden, waardoor er een grotere kans bestaat dat ze onschuldige burgers treffen. Het inzetten van de wapens in dichtbevolkte gebieden geldt daarom als een inbreuk op het internationaal humanitair recht en kan ook als een oorlogsmisdaad worden beschouwd.

Schendingen oorlogsrecht

Toch werden de wapens ingezet in de strijd om de Oost-Oekraïense stad Donetsk, die sinds april in de handen van pro-Russische rebellen is, zo stelt HRW. Beide partijen zouden zich daar schuldig aan gemaakt hebben, maar de mensenrechtenorganisatie is vooral kritisch over vier aanvallen die tussen 12 en 21 juli uitgevoerd werden door het Oekraïense leger. Die hebben in totaal aan zeker zestien burgers het leven gekost.

'De vorm en de invalshoek van de inslagkrater (...) duiden er sterk op dat de raketten afkomstig waren van Oekraïense overheidstroepen of van gewapende pro-Kiev-bewegingen', zo benadrukt HRW.

'De Oekraïense autoriteiten zouden alle strijdkrachten moeten bevelen om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van Grads in dichtbevolkte gebieden', klinkt het in het rapport. Ook de pro-Russische rebellen moeten proberen om het aantal burgerslachtoffers te beperken, luidt het. Zij zouden namelijk niet alle nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen om te voorkomen dat ze in dichtbevolkt gebied stonden opgesteld. In een geval zijn ze zelfs in de richting van het stadscentrum opgeschoven toen ze onder vuur werden genomen. 'Schendingen van het oorlogsrecht door de ene partij, kunnen de schendingen van de andere partij niet rechtvaardigen', besluit de mensenrechtenorganisatie. (Belga/WB)

Het Oekraïense regeringsleger en pro-Oekraïense milities hebben deze maand in Donetsk en omgeving minstens zestien burgers gedood bij aanvallen met Grad-raketten, zo klaagt Human Rights Watch (HRW) aan. De mensenrechtenorganisatie spreekt van oorlogsmisdaden en roept Kiev op om de dodelijke en erg onnauwkeurige projectielen niet langer te gebruiken in steden of andere dichtbevolkte gebieden.Grad-raketten kunnen niet nauwkeurig bestuurd worden, waardoor er een grotere kans bestaat dat ze onschuldige burgers treffen. Het inzetten van de wapens in dichtbevolkte gebieden geldt daarom als een inbreuk op het internationaal humanitair recht en kan ook als een oorlogsmisdaad worden beschouwd. Toch werden de wapens ingezet in de strijd om de Oost-Oekraïense stad Donetsk, die sinds april in de handen van pro-Russische rebellen is, zo stelt HRW. Beide partijen zouden zich daar schuldig aan gemaakt hebben, maar de mensenrechtenorganisatie is vooral kritisch over vier aanvallen die tussen 12 en 21 juli uitgevoerd werden door het Oekraïense leger. Die hebben in totaal aan zeker zestien burgers het leven gekost. 'De vorm en de invalshoek van de inslagkrater (...) duiden er sterk op dat de raketten afkomstig waren van Oekraïense overheidstroepen of van gewapende pro-Kiev-bewegingen', zo benadrukt HRW. 'De Oekraïense autoriteiten zouden alle strijdkrachten moeten bevelen om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van Grads in dichtbevolkte gebieden', klinkt het in het rapport. Ook de pro-Russische rebellen moeten proberen om het aantal burgerslachtoffers te beperken, luidt het. Zij zouden namelijk niet alle nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen om te voorkomen dat ze in dichtbevolkt gebied stonden opgesteld. In een geval zijn ze zelfs in de richting van het stadscentrum opgeschoven toen ze onder vuur werden genomen. 'Schendingen van het oorlogsrecht door de ene partij, kunnen de schendingen van de andere partij niet rechtvaardigen', besluit de mensenrechtenorganisatie. (Belga/WB)