In twee rebellerende delen van Oost-Oekraïne werden zondag pro-Russische kandidaten verkozen bij verkiezingen die verder alleen door Rusland onderschreven worden.

President Porosjenko zei dat zijn land zijn "actieplan zal herzien", na de stemming die een "grove schending" van het protocol van Minsk van 5 september is. Het protocol werd gesloten tussen Oekraïne en de separatisten met medewerking van Rusland en de OVSE.

Porosjenko zei nog dat hij in samenspraak met de legerleiding overweegt om het speciaal statuut van Oost-Oekraïne in te trekken. Dankzij die wet kregen de oostelijke regio's drie jaar lang een grote autonomie, en konden rebellen rekenen op amnestie.

De wet, die dateert uit september, werd in het algemeen geïnterpreteerd als een "capitulatie" van de Oekraïense autoriteiten na een reeks militaire mislukkingen in de strijd tegen deze rebellen. Die worden, althans volgens Kiev en het Westen, door reguliere Russische troepen gesteund.

Gevechten

De president zei dat de wet een "belangrijke rol speelde om de agressie van buitenaf te stoppen" en dat ze de goede wil toonde van Oekraïne, temidden van een escalerende situatie. Maar nu de rebellen ze verworpen hebben, zou ze geen zin meer hebben.

Maandag werd er weer hevig gevochten rond de luchthaven van Donetsk.

(Belga/RR)

In twee rebellerende delen van Oost-Oekraïne werden zondag pro-Russische kandidaten verkozen bij verkiezingen die verder alleen door Rusland onderschreven worden. President Porosjenko zei dat zijn land zijn "actieplan zal herzien", na de stemming die een "grove schending" van het protocol van Minsk van 5 september is. Het protocol werd gesloten tussen Oekraïne en de separatisten met medewerking van Rusland en de OVSE. Porosjenko zei nog dat hij in samenspraak met de legerleiding overweegt om het speciaal statuut van Oost-Oekraïne in te trekken. Dankzij die wet kregen de oostelijke regio's drie jaar lang een grote autonomie, en konden rebellen rekenen op amnestie. De wet, die dateert uit september, werd in het algemeen geïnterpreteerd als een "capitulatie" van de Oekraïense autoriteiten na een reeks militaire mislukkingen in de strijd tegen deze rebellen. Die worden, althans volgens Kiev en het Westen, door reguliere Russische troepen gesteund. De president zei dat de wet een "belangrijke rol speelde om de agressie van buitenaf te stoppen" en dat ze de goede wil toonde van Oekraïne, temidden van een escalerende situatie. Maar nu de rebellen ze verworpen hebben, zou ze geen zin meer hebben. Maandag werd er weer hevig gevochten rond de luchthaven van Donetsk.(Belga/RR)