‘Oekraïne moet persvrijheid en recht op vreedzame demonstraties waarborgen’ (EU)

Betoger in Kiev, Oekraïne © Reuters

De Europese Unie eist dat Oekraïne een einde maakt aan de inperking van het recht op demonstratie en vrije meningsuiting.

Oekraïne moet een einde maken aan de inperking van het recht op demonstratie en vrije meningsuiting, stelt de Europese Unie. Dat blijkt uit conclusies die de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel goedkeurden.

De ministers tonen zich bezorgd over de wetgeving die het Oekraïense parlement vorige week “in twijfelachtige procedurele omstandigheden” goedkeurde. Ze vragen dat de Oekraïense overheid deze ontwikkelingen ongedaan maakt en erop toeziet dat de wetten in overeenstemming worden gebracht met de Europese en internationale engagementen van het land.

200 gewonden

Volgens de conclusies zouden de wetten “het fundamentele recht van Oekraïense burgers op vereniging, media en pers aanzienlijk inperken en de activiteiten van organisaties uit de civiele samenleving ernstig beknotten”.

De Zweedse minister Carl Bildt sprak van “de meest repressieve wetten die een Europees parlement de voorbije decennia heeft goedgekeurd”. Ondanks de strenge demonstratieregels betoogden zondag opnieuw ongeveer 200.000 mensen tegen de regering. Daarbij raakten 200 mensen gewond.

Politieke hoogspanning

Kiev leeft al bijna twee maanden onder politieke hoogspanning sinds president Viktor Janoekovitsj een belangrijk akkoord met Europa in de koelkast stopte en besloot een pro-Russische koers te varen. De ministers beklemtonen dat Oekraïne de persvrijheid en het recht op vreedzame demonstraties moet waarborgen en de verantwoordelijken voor het geweld moet berechten. Ze vragen alle betrokken partijen om zich terughoudend op te stellen.

De Europeanen blijven ook aandringen op een dialoog die moet leiden naar “een democratische oplossing die tegemoet komt aan de aspiraties van het Oekraïense volk”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content