Oekraïne: Merkel en Hollande op vredesmissie naar Moskou

Angela Merkel, Petro Porosjenko en François Hollande © BELGA

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande gaan vandaag vrijdag op spoedbezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. Ze leggen hem ‘een nieuw vredesvoorstel’ in verband met de Oekraïne voor.

De reis van de Europese leiders wordt beschouwd als het belangrijkste diplomatiek initiatief sinds 10 maanden geleden de gevechten in Oost-Oekraïne losbarstten.

Wat er in de vredesvoorstellen inhouden is niet bekend.

Ook al onverwachts reisden Merkel en Hollande donderdagnamiddag naar Kiev, waar ze de Oekraïense president Petro Porosjenko ontmoetten.

Een gemeenschappelijke verklaring werd niet afgelegd, maar Porosjenko zei na afloop dat het gesprek “een wapenstilstand laat verhopen”.

Voor het begin van de gesprekken in Kiev had de Franse president Hollande verklaard dat Merkel en hij in Moskou een vredesvoorstel zouden voorleggen dat gebaseerd was op de “territoriale integriteit” van Oekraïne en dat “voor iedereen aanvaardbaar” kon zijn. Maar, voegde hij eraan toe, “diplomatie kan niet eindeloos duren”.

Amerikaanse bewapening

Ook aanwezig in Kiev was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die er eerder donderdag op wees dat zijn land vrede wil, maar dat die vrede moet komen zonder dat de “territoriale integriteit” van Oekraïne wordt aangetast.

De Amerikaaanse president Barack Obama overweegt wapenleverancies aan Oekraïne, om te compenseren voor de militaire steun uit Rusland voor de rebellen in het oosten van het land Tot dusver leverden de VS alleen ‘defensief’ materiaal, zoals beschermende kledij en nachtkijkers.

Volgens Oekraïne en westerse inlichtingendiensten neemt het Russisch leger deel aan de gevechten – Moskou ontkent dat maar geeft wel toe dat er Russische vrijwilligers strijden.

Merkel en Hollande zijn niet enthousiast over de mogelijkheid van Amerikaane wapenleveringen, al was het maar omdat ze een escalaltie in de strijd kunnen veroorzaken.

Een aantal elementen kunnen Poetin volgens waarnemers inschikkelijker maken dan hij tot dusver is geweest. De dalende olieprijs en de economische sancties raken in toenemende mate de Russische welvaart. En als er Amerikaanse wapenleveringen komen, kan de oorlog aan Russische kant bloediger worden, wat hem dan weer moeilijker verteerbaar maakt voor de Russische bevolking.

Volgens de VN zijn er sinds april 2014 5.400 mensen om het leven gekomen bij gevechten in Oekraïne. In september 2014 werd een soort bestand gesloten dat nooit helemaal is uitgevoerd en dat door voortdurende schendingen niet lang heeft overleefd.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content