Enkele mensen zetten kaarsen neer, anderen knielden voor het monument om hulde te brengen aan de mannen en vrouwen die in de maanden na het drama door de hoge straling omkwamen.

Dagelijkse controle

Op 26 april 1986, exact 25 jaar geleden, ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Slavoetytsj werd na de ramp op 50 kilometer van de rampcentrale opgetrokken. De stad moest werknemers van de centrale, die oorspronkelijk in de stad Prypjat verbleven, opvangen. Prypjat werd na de explosie geëvacueerd en afgesloten.

Vandaag wonen ongeveer 25.000 mensen in Slavoetytsj, onder wie duizenden werknemers die dagelijks controleren of de centrale geen gevaar voor de volksgezondheid vormt.

De centrale van Tsjernobyl werd pas definitief gesloten in december 2000. De snel gegoten betonnen sarcofaag over de ontplofte reactor is echter nog altijd niet volledig geïsoleerd.

Discussie

De balans van Tsjernobyl is nog steeds onderwerp van discussie. Het wetenschappelijk comité van de Verenigde Naties voor de gevolgen van straling erkent slechts 31 dode operatoren en brandweermannen als direct gevolg van de ramp. Greenpeace heeft het echter over minstens 100.000 sterfgevallen door radioactieve vervuiling. (Belga/TE)

Enkele mensen zetten kaarsen neer, anderen knielden voor het monument om hulde te brengen aan de mannen en vrouwen die in de maanden na het drama door de hoge straling omkwamen. Dagelijkse controle Op 26 april 1986, exact 25 jaar geleden, ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Slavoetytsj werd na de ramp op 50 kilometer van de rampcentrale opgetrokken. De stad moest werknemers van de centrale, die oorspronkelijk in de stad Prypjat verbleven, opvangen. Prypjat werd na de explosie geëvacueerd en afgesloten. Vandaag wonen ongeveer 25.000 mensen in Slavoetytsj, onder wie duizenden werknemers die dagelijks controleren of de centrale geen gevaar voor de volksgezondheid vormt. De centrale van Tsjernobyl werd pas definitief gesloten in december 2000. De snel gegoten betonnen sarcofaag over de ontplofte reactor is echter nog altijd niet volledig geïsoleerd. Discussie De balans van Tsjernobyl is nog steeds onderwerp van discussie. Het wetenschappelijk comité van de Verenigde Naties voor de gevolgen van straling erkent slechts 31 dode operatoren en brandweermannen als direct gevolg van de ramp. Greenpeace heeft het echter over minstens 100.000 sterfgevallen door radioactieve vervuiling. (Belga/TE)