'De Oekraïense inlichtingendiensten hebben voorlopige aanwijzingen verkregen die suggereren dat groepen hackers die verbonden zijn met de Russische geheime diensten mogelijk achter de grootschalige cyberaanval van vandaag zitten', schreef de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken Oleg Nikolenko op Twitter.

Volgens een verklaring van de Oekraïense inlichtingendiensten (SBU) waren de aanvallen in de nacht van donderdag op vrijdag gericht tegen totaal 70 overheidswebsites. Tien van de sites kregen te meken met 'ongeoorloofde inmenging', aldus nog de SBU, die echter verzekerde dat 'de inhoud ervan niet gewijzigd was en dat er geen persoonlijke gegevens waren gelekt'.

Oekraïne was de afgelopen jaren meerdere keren het doelwit van Russische cyberaanvallen: in 2017 werden kritieke infrastructuren getroffen en in 2015 was de aanval gericht tegen het elektriciteitsnetwerk. De betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland, die sinds 2014 al aanzienlijk zijn verslechterd, kreunen onder de opgelopen spanningen.

'De Oekraïense inlichtingendiensten hebben voorlopige aanwijzingen verkregen die suggereren dat groepen hackers die verbonden zijn met de Russische geheime diensten mogelijk achter de grootschalige cyberaanval van vandaag zitten', schreef de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken Oleg Nikolenko op Twitter. Volgens een verklaring van de Oekraïense inlichtingendiensten (SBU) waren de aanvallen in de nacht van donderdag op vrijdag gericht tegen totaal 70 overheidswebsites. Tien van de sites kregen te meken met 'ongeoorloofde inmenging', aldus nog de SBU, die echter verzekerde dat 'de inhoud ervan niet gewijzigd was en dat er geen persoonlijke gegevens waren gelekt'. Oekraïne was de afgelopen jaren meerdere keren het doelwit van Russische cyberaanvallen: in 2017 werden kritieke infrastructuren getroffen en in 2015 was de aanval gericht tegen het elektriciteitsnetwerk. De betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland, die sinds 2014 al aanzienlijk zijn verslechterd, kreunen onder de opgelopen spanningen.