De betogers van de beweging, die op de voorgrond trad bij de protesten op de Maidan van de voorbije maanden, verzamelden aan het parlement, in het centrum van de Oekraïense hoofdstad. Ze zwaaiden met de zwarte en rode vlaggen van de beweging, en eisten het ontslag van minister Arsen Avakov. Die werd benoemd werd door de pro-Europese overgangsregering, die aan de macht zijn sinds president Viktor Janoekovitsj werd afgezet.

Sommige betogers sloegen de ruiten in van het imposante gebouw en dreigden zich een weg naar binnen te banen. Daarna nam de spanning af en beslisten ze vrijdagochtend terug te keren bij de opening van de zitting van het parlement.

'Sasjko De Blanke'

Pravy Sektor is een extreemrechtse beweging die zich zopas omvormde tot een politieke partij, waar ook andere nationalistische bewegingen deel van uitmaken. Leider Dmitro Jarosj wil zich kandidaat stellen voor de vervroegde presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne.

De formatie eist het vertrek van de minister van Binnenlandse Zaken omwille van de dood van Aleksandr Moezitsjko, alias Sasjko Bily ('Sasjko De Blanke'), de leider van Pravy Sektor in het westen van Oekraïne. Hij kwam om bij een schietpartij met de politie, die hem had tegengehouden in Rivne.

De ordediensten verklaarden dat Moezitsjko gezocht werd voor lidmaatschap van een criminele organisatie. De verdachte zou als eerste geschoten hebben en zou gedood zijn met een kogel van zijn eigen vuurwapen.

Kalasjnikov

Volgens de Russische persagentschappen Ria Novosti en Interfax liep er een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem, dat uitgevaardigd werd door Rusland. De Russen beschuldigen hem ervan deelgenomen te hebben in 2000 aan gevechten in Tsjetsjenië aan de zijde van separatistische islamisten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan twintig Russische soldaten.

De man liet van zich spreken toen hij op YouTube twee video's postte die toonden hoe hij, gewapend met een Kalasjnikov, tekeergaat tegen de gemeenteraad van Rivne, en een procureur sloeg. (Belga/TV)

De betogers van de beweging, die op de voorgrond trad bij de protesten op de Maidan van de voorbije maanden, verzamelden aan het parlement, in het centrum van de Oekraïense hoofdstad. Ze zwaaiden met de zwarte en rode vlaggen van de beweging, en eisten het ontslag van minister Arsen Avakov. Die werd benoemd werd door de pro-Europese overgangsregering, die aan de macht zijn sinds president Viktor Janoekovitsj werd afgezet.Sommige betogers sloegen de ruiten in van het imposante gebouw en dreigden zich een weg naar binnen te banen. Daarna nam de spanning af en beslisten ze vrijdagochtend terug te keren bij de opening van de zitting van het parlement.Pravy Sektor is een extreemrechtse beweging die zich zopas omvormde tot een politieke partij, waar ook andere nationalistische bewegingen deel van uitmaken. Leider Dmitro Jarosj wil zich kandidaat stellen voor de vervroegde presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne. De formatie eist het vertrek van de minister van Binnenlandse Zaken omwille van de dood van Aleksandr Moezitsjko, alias Sasjko Bily ('Sasjko De Blanke'), de leider van Pravy Sektor in het westen van Oekraïne. Hij kwam om bij een schietpartij met de politie, die hem had tegengehouden in Rivne.De ordediensten verklaarden dat Moezitsjko gezocht werd voor lidmaatschap van een criminele organisatie. De verdachte zou als eerste geschoten hebben en zou gedood zijn met een kogel van zijn eigen vuurwapen.Volgens de Russische persagentschappen Ria Novosti en Interfax liep er een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem, dat uitgevaardigd werd door Rusland. De Russen beschuldigen hem ervan deelgenomen te hebben in 2000 aan gevechten in Tsjetsjenië aan de zijde van separatistische islamisten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan twintig Russische soldaten.De man liet van zich spreken toen hij op YouTube twee video's postte die toonden hoe hij, gewapend met een Kalasjnikov, tekeergaat tegen de gemeenteraad van Rivne, en een procureur sloeg. (Belga/TV)