'We maken óf deel uit van een alliantie zoals NAVO en dragen bij aan de versterking van Europa, óf we hebben maar één optie: onszelf bewapenen', zei de ambassadeur. Hij wees daarbij op de mogelijkheid kernwapens te verwerven.

Oekraïne probeert al jaren lid te worden van de NAVO, maar gesprekken daarover zijn telkens afgewezen. Het land was ooit een grote kernmacht, maar de voormalige Sovjetrepubliek gaf haar nucleaire arsenaal in 1994 op na veiligheidsgaranties van de Verenigde Staten, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

Escalatie

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen recent opnieuw op, mede door de opbouw van grote concentraties Russische troepen aan de Oekraïense grens en op de Krim, een Oekraïens gebied dat in 2014 door Moskou is geannexeerd. De Russische mobilisatie vindt plaats tegen de achtergrond van oplaaiend geweld tussen het Oekraïense regeringsleger en de door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne.

'We maken óf deel uit van een alliantie zoals NAVO en dragen bij aan de versterking van Europa, óf we hebben maar één optie: onszelf bewapenen', zei de ambassadeur. Hij wees daarbij op de mogelijkheid kernwapens te verwerven. Oekraïne probeert al jaren lid te worden van de NAVO, maar gesprekken daarover zijn telkens afgewezen. Het land was ooit een grote kernmacht, maar de voormalige Sovjetrepubliek gaf haar nucleaire arsenaal in 1994 op na veiligheidsgaranties van de Verenigde Staten, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen recent opnieuw op, mede door de opbouw van grote concentraties Russische troepen aan de Oekraïense grens en op de Krim, een Oekraïens gebied dat in 2014 door Moskou is geannexeerd. De Russische mobilisatie vindt plaats tegen de achtergrond van oplaaiend geweld tussen het Oekraïense regeringsleger en de door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne.