Oekraïne: Daags voor verkiezingen blijven separatisten overheidsgebouwen bezetten

Pro-Russische militieleden in Slaviansk, Oost-Oekraïne. © REUTERS
Simon Demeulemeester

Een dag voor de presidentsverkiezingen in Oekraïne blijft de situatie in het oosten van het land onstabiel. De helft van de kiesbureaus zou niet opperationeel zijn door sabotage.

Een dag voor de presidentsverkiezingen in Oekraïne blijft de situatie in het oosten van het land onstabiel. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben zo’n 50 gewapende pro-Russische separatisten in Donetsk een militair districtsgebouw bezet. Dat berichtten plaatselijke media. Niemand raakte gewond.

Separatisten zouden zich in Donetsk ook meester hebben gemaakt van een ziekenhuis, waar Oekraïense militairen worden behandeld. Een bevestiging daarvoor is er echter niet.

Presidentsverkiezingen verhinderen: helft kiesbureaus kan niet werken

Regeringstegenstanders willen er in elk geval alles aan doen om de presidentsverkiezingen in het oosten van Oekraïne te verhinderen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan de helft van de lokale kiescommissies in de gebieden van Donetsk en Loehansk niet werken vanwege de onstabiele situatie. Veel bestuursgebouwen zijn bezet.

Poetin zal keuze Oekraïense volk ‘respecteren’

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin© REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin zal de keuze van het Oekraïense volk bij de presidentsverkiezingen ‘respecteren’. Zo antwoordde Poetin op een vraag op het economisch forum in Sint-Petersburg, of Rusland de verkiezing als legitiem zal erkennen. Poetin riep de interim-regering in Kiev nog eens op haar gasschulden af te lossen en waarschuwde dat Westerse sancties tegen Moskou een boomerang-effect zullen hebben.

‘We verhouden ons met respect ten opzichte van de keuze van het Oekraïense volk’ aldus Poetin. Hij sprak niet van ‘erkenning’, maar wees erop dat de in februari afgezette president Viktor Janoekovitsj het volgens de Oekraïense grondwet rechtmatige staatshoofd is.

Voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj
Voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj © Reuters

Rusland bekritiseerde steeds de verkiezingen in Oekraïne. Poetin zei dat de grondwet eerst na een referendum moest veranderd worden en dan een nieuwe president moest verkozen worden. Anderzijds wil Rusland ook dat ‘vrede en rust’ wederkeren in het buurland, dat volgens hem helemaal in een ‘burgeroorlog’ is verzeild.

Gasschulden: 3,5 miljard dollar

Voorts drong Poetin erop aan dat Kiev in het gasconflict de schulden aan Rusland aflost. Poetin herinnerde er nog eens aan dat die schulden tot 3,5 miljard dollar zijn opgelopen. Het Russische staatsbedrijf Gazprom dreigt er zelfs mee vanaf 3 juni geen gas meer naar Oekraïne te pompen, wat ook het Westen kan treffen. Oekraïne is immers een belangrijk transitland voor Russisch gas.

Daarnaast had Poetin ook nog kritiek op de Westerse sancties tegen Rusland. ‘In de modern en onderling afhankelijke wereld, hebben economische sancties als instrument van politieke druk een boomerang-effect en zullen ze uiteindelijk bedrijven en economieën van de landen die ze opgelegd hebben, raken’, aldus Poetin in een toespraak op het forum.

Hij beklemtoonde dat de wereld niet door één macht gedomineerd mag worden. ‘Mensen willen hun lot zelf beslissen, hun cultureel-historische en burgerlijke identiteit bewaren’. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content