Rusland zou verwikkeld zijn in het conflict van Oekraïne met de separatistische rebellen in het oosten van het land. Oekraïne suggereert dat Rusland mee verantwoordelijk is voor een luchtaanval op het dorp Snizhne op dinsdag waarbij elf mensen om het leven kwamen. Acht anderen raakten gewond, waarbij een kind. Twaalf appartementen werden in de aanval vernietigd.

'Cynische provocatie'

'Een onbekend vliegtuig voerde dinsdagochtend een bombardement uit op Snizhne, 20 km van de grens met Rusland. Het kan enkel beschreven worden als een cynische provocatie', aldus Andriy Lysenko, woordvoerder van de Oekraïense nationale defensie- en veiligheidsraad, tegen Reuters.

Zijn opmerking blijkt een beschuldiging aan het adres van Rusland, aangezien rebellen geen gebruik hebben gemaakt van vliegtuigen in het conflict.

Een separatistische leider zei dan weer dat de aanval door een Oekraïens oorlogsvliegtuig werd uitgevoerd. Zo bericht het Russische persagentschap Interfax. Maar militairen en het ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden dat sinds maandag geen gevechtsvliegtuigen meer waren opgestegen, omdat een zoek- en reddingsoperatie voor overlevenden van een neergehaalde An-26 in het gebied werd voorbereid. Maandag werd het militair transportvliegtuig neergehaald door een raket die volgens Kiev vanop Russisch gebied werd afgevuurd.

Nieuwe sancties

Oekraïne dringt er nu bij de Europese Unie - de nieuwe strategische partner van het land - op aan om strengere maatregelen te nemen tegen Rusland. Daarop wees het land naar de afgelopen dodelijke incidenten.

In Brussel komen leiders van de Europese Unie samen om de crisis te bespreken. Het is mogelijk dat er inderdaad nieuwe sancties tegen Rusland zullen worden aangenomen.

Mislukte gesprekken

Met de gesprekken om tot een oplossing voor het bloedige conflict in Oost-Oekraïne te komen, loopt het niet zo vlot. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldt dat de pogingen voorlopig 'mislukt' zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hadden een videoconferentie voorzien van de contactgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de OVSE, Oekraïne en Rusland. Maar de gesprekken gingen niet door. In een mededeling haalt de OVSE uit naar de separatisten die 'een gebrek aan goede wil tonen en weigeren zich in te zetten voor inhoudelijke gesprekken over een wapenstilstand.'

De contactgroep zegt bezorgd te zijn, omdat er sinds 27 juni geen crisisgesprekken meer geweest zijn. De OVSE roept de pro-Russische strijders in Donetsk en Loehansk op om zo snel mogelijk aan de gesprekken deel te nemen. Ondertussen gaat de strijd in de regio door.

Sinds het begin van de operaties van de overheid tegen 'terrorisme' midden april, zijn 258 Oekraïense militairen omgekomen, 922 gewond geraakt en nog eens 45 gevangengenomen. Zo zegt de woordvoerder van het leger Andriy Lysenko tegen persagentschap Reuters. Daarnaast kwamen honderden burgers en rebellen om het leven. (WB)

Rusland zou verwikkeld zijn in het conflict van Oekraïne met de separatistische rebellen in het oosten van het land. Oekraïne suggereert dat Rusland mee verantwoordelijk is voor een luchtaanval op het dorp Snizhne op dinsdag waarbij elf mensen om het leven kwamen. Acht anderen raakten gewond, waarbij een kind. Twaalf appartementen werden in de aanval vernietigd.'Een onbekend vliegtuig voerde dinsdagochtend een bombardement uit op Snizhne, 20 km van de grens met Rusland. Het kan enkel beschreven worden als een cynische provocatie', aldus Andriy Lysenko, woordvoerder van de Oekraïense nationale defensie- en veiligheidsraad, tegen Reuters.Zijn opmerking blijkt een beschuldiging aan het adres van Rusland, aangezien rebellen geen gebruik hebben gemaakt van vliegtuigen in het conflict.Een separatistische leider zei dan weer dat de aanval door een Oekraïens oorlogsvliegtuig werd uitgevoerd. Zo bericht het Russische persagentschap Interfax. Maar militairen en het ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden dat sinds maandag geen gevechtsvliegtuigen meer waren opgestegen, omdat een zoek- en reddingsoperatie voor overlevenden van een neergehaalde An-26 in het gebied werd voorbereid. Maandag werd het militair transportvliegtuig neergehaald door een raket die volgens Kiev vanop Russisch gebied werd afgevuurd.Oekraïne dringt er nu bij de Europese Unie - de nieuwe strategische partner van het land - op aan om strengere maatregelen te nemen tegen Rusland. Daarop wees het land naar de afgelopen dodelijke incidenten. In Brussel komen leiders van de Europese Unie samen om de crisis te bespreken. Het is mogelijk dat er inderdaad nieuwe sancties tegen Rusland zullen worden aangenomen. Met de gesprekken om tot een oplossing voor het bloedige conflict in Oost-Oekraïne te komen, loopt het niet zo vlot. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldt dat de pogingen voorlopig 'mislukt' zijn.De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hadden een videoconferentie voorzien van de contactgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de OVSE, Oekraïne en Rusland. Maar de gesprekken gingen niet door. In een mededeling haalt de OVSE uit naar de separatisten die 'een gebrek aan goede wil tonen en weigeren zich in te zetten voor inhoudelijke gesprekken over een wapenstilstand.'De contactgroep zegt bezorgd te zijn, omdat er sinds 27 juni geen crisisgesprekken meer geweest zijn. De OVSE roept de pro-Russische strijders in Donetsk en Loehansk op om zo snel mogelijk aan de gesprekken deel te nemen. Ondertussen gaat de strijd in de regio door.Sinds het begin van de operaties van de overheid tegen 'terrorisme' midden april, zijn 258 Oekraïense militairen omgekomen, 922 gewond geraakt en nog eens 45 gevangengenomen. Zo zegt de woordvoerder van het leger Andriy Lysenko tegen persagentschap Reuters. Daarnaast kwamen honderden burgers en rebellen om het leven. (WB)