Beiden liggen onder vuur wegens de "vertragingen" bij het uitvoeren van de (door het IMF geëiste) "hervormingen". Met hun ontslag "kan het vertrouwen in de overheid hersteld worden", zo tweette woordvoerder Svjatoslav Tsegolko van de president-oligarch.

De kans dat Jatsenjoek, die van steun uit Washington geniet maar in eigen land op een populariteit van rond de twee procent mag rekenen, ingaat op de vraag van de "chocoladekoning", wordt door waarnemers miniem geacht.

In het geval van een weigering moet de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, beslissen, maar daar heeft Porosjenko vermoedelijk geen meerderheid om 'Jats' opzij te schuiven.

Strijd tegen corruptie

Behalve een gebrek aan dadenkracht wordt Jatsenjoek ook corruptie aangewreven. Voorts voert Jatsenjoek de hervormingen niet door om de bevriende oligarchen niet voor het hoofd te stoten.

Ook Sjokin, nochtans een vertrouweling van de president, ligt al maanden onder vuur omdat hij niets doet/wil doen om de macht en de corruptie van de oligarchen aan banden te leggen.

Geen nieuwe verkiezingen

Sinds Maidan heeft in Oekraïne een machtsverschuiving van "pro-Russische" naar "pro-Amerikaanse" oligarchen plaatsgevonden, zonder dat wezenlijk iets veranderd is, behalve dan dat de economie in vrije val is geraakt.

In het geval Jatsenjoek wel ingaat op de vraag van de president, wil Porosjenko geen vervroegde verkiezingen (ook de populariteit van zijn partij is gekelderd), maar een nieuwe regering gekozen uit het aanbod van de pro-Westerse partijen die momenteel in Kiev de scepter zwaaien. (Belga/NSK)

Beiden liggen onder vuur wegens de "vertragingen" bij het uitvoeren van de (door het IMF geëiste) "hervormingen". Met hun ontslag "kan het vertrouwen in de overheid hersteld worden", zo tweette woordvoerder Svjatoslav Tsegolko van de president-oligarch. De kans dat Jatsenjoek, die van steun uit Washington geniet maar in eigen land op een populariteit van rond de twee procent mag rekenen, ingaat op de vraag van de "chocoladekoning", wordt door waarnemers miniem geacht.In het geval van een weigering moet de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, beslissen, maar daar heeft Porosjenko vermoedelijk geen meerderheid om 'Jats' opzij te schuiven.Strijd tegen corruptieBehalve een gebrek aan dadenkracht wordt Jatsenjoek ook corruptie aangewreven. Voorts voert Jatsenjoek de hervormingen niet door om de bevriende oligarchen niet voor het hoofd te stoten. Ook Sjokin, nochtans een vertrouweling van de president, ligt al maanden onder vuur omdat hij niets doet/wil doen om de macht en de corruptie van de oligarchen aan banden te leggen.Geen nieuwe verkiezingen Sinds Maidan heeft in Oekraïne een machtsverschuiving van "pro-Russische" naar "pro-Amerikaanse" oligarchen plaatsgevonden, zonder dat wezenlijk iets veranderd is, behalve dan dat de economie in vrije val is geraakt. In het geval Jatsenjoek wel ingaat op de vraag van de president, wil Porosjenko geen vervroegde verkiezingen (ook de populariteit van zijn partij is gekelderd), maar een nieuwe regering gekozen uit het aanbod van de pro-Westerse partijen die momenteel in Kiev de scepter zwaaien. (Belga/NSK)