Oekraïense oppositie manifesteert tegen opschorten EU-gesprekken

Bokskampioen Vitali Klitsjko spreekt de prowesterse demonstranten toe in Kiev © REUTERS

In Oekraïne vinden demonstraties plaats tegen de regeringsbeslissing om het overleg met de Europese Unie te staken.

Meer dan 1000 Oekraïners demonstreren in Kiev tegen de beslissing van de regering om de gesprekken met de Europese Unie op te schorten. Dat bericht de Britse omroep BBC.

Oppositieleiders zoals voormalig Oekraïens bokskampioen Vitali Klitsjko betogen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev tegen het regeringsbesluit. De actievoerders vergelijken hun manifestatie met de prowesterse Oranjerevolutie uit 2004. Eerder waren er ook al protestacties in de steden Donetsk, Ivano-Frankovsk, Loetsk, Lvov en Oezjgorod.

Associatieverdrag

Een rechtbank in Kiev heeft geoordeeld dat er geen tenten mogen worden opgetrokken op het plein. In 2004 vormden zulke tenten een belangrijk element van de protesten tegen Viktor Janoekovitsj, de Moskougezinde presidentskandidaat die verkiezingsfraude had gepleegd. Sinds 2010 is Janoekovitsj aan de macht als president van Oekraïne.

De prowesterse ex-premier Joelia Timosjenko zit intussen een 7-jarige celstraf uit. Omdat de Europese Unie van mening is dat de veroordeling van Timosjenko politiek gemotiveerd is, hadden ze haar vrijlating als voorwaarde gekoppeld aan een associatieverdrag met Oekraïne. Het Oekraïense parlement stemde eerder een wetsvoorstel weg dat haar tijdelijke vrijlating mogelijk zou maken.

Tactiek

Volgens de manifestanten heeft het Kremlin politieke druk uitgeoefend op de regering in Kiev. Het associatieverdrag wordt immers gezien als de eerste stap in de toetreding tot de Europese Unie en de Russen willen liever dat Oekraïne zich aansluit bij hun douane-unie met Kazachstan en Wit-Rusland.

De Oekraïense premier Mikola Azarov zegt dat de beslissing om het associatieverdrag niet te ondertekenen louter een kwestie is van tactiek. Hij verzekert dat het besluit geen invloed zal hebben op de algemene ontwikkelingsstrategie van zijn land. De Oekraïense regering liet eerder weten dat ze een commissie in het leven wil roepen om de banden tussen Oekraïne, Rusland en de EU te versterken. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content