‘Oekraïense leger gebruikte clusterbommen in Donetsk’

Donetsk © Reuters

Het Oekraïense leger heeft volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch clusterbommen gebruikt in het oosten van het land.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft het Oekraïense leger in het oosten van het land clusterbommen gebruikt. Bij gevechten tussen de regeringstroepen en pro-Russische separatisten zouden op ruim een tiental plaatsen clusterbommen ingezet zijn.

Bij het neerkomen vallen cluster- of fragmentatiebommen uiteen in meerdere kleine springtuigen. Zo komen grote gebieden vol mijnen te liggen. Vaak eisen clusterbommen vele jaren later nog slachtoffers, dikwijls spelende kinderen. HRW zegt dat het niet altijd even duidelijk was wie de clusterbommen precies afgevuurd heeft. “Maar bij meerdere aanvallen wijst het bewijsmateriaal naar de Oekraïense regeringstroepen”.

‘Antiterreuroperatie’

Vooral bij aanvallen op het (nog steeds dichtbevolkte, nvdr) stadscentrum van Donetsk, begin oktober en dus een maand na ondertekening door beide conflictpartijen van een wapenstilstand, zou dat het geval geweest zijn. De beschietingen van de stad, in het kader van wat het regime in Kiev een “antiterreuroperatie” noemt, hebben al honderden burgerdoden geëist. Specifieke bombardementen met clustermunitie hebben, schrijft HRW, minstens zes burgers het leven gekost, onder wie een Zwitserse medewerker van het Internationale Rode Kruis.

Het reële dodencijfer ligt allicht veel hoger, schrijft de mensenrechtenorganisatie, omdat een aantal van de tot dusver twaalf gerapporteerde gevallen van het inzetten van clusterbommen in de conflictzone nog niet onderzocht zijn. De meeste landen, 114, hebben de Conventie tegen het gebruik van fragmentatiebommen van 2009 ondertekend, Oekraïne niet – net als Rusland en de VS, overigens. HRW roept Kiev op om de verantwoordelijken voor het gebruik van de verboden munitie te straffen en om de Conventie ter zake te ondertekenen.

Oekraïense legertop ontkent

De Oekraïense legertop ontkent dat het leger clusterbommen in Oost-Oekraïne heeft gebruikt bij de zogenaamde ‘antiterreuroperatie’ (ATO). “Wij gebruiken die bommen niet omdat ze verboden zijn”, luidde het commentaar van Vladislav Seleznjov van de ATO aan het internetportaal Oekraïnskaja Pravda. Voorts zei hij dat het leger in de strijd tegen de separatisten “niet op burgers schiet”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content