Oekraïens Kamerlid lost taalkwestie op: ‘Russisch bestaat niet’

Kiev, Oekraïne, tijdens de herdenking op Maidan © Reuters

Een parlementslid van de partij van de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft op wel heel drastische manier het taalprobleem met de Russische minderheid opgelost. Russisch is gewoon een dialect van het Oekraïens, zegt hij, de taal bestaat niet.

Sinds de coup van net iets meer dan een jaar geleden, is Oekraïne behalve geografisch ook linguïstisch verdeeld: het regime in Kiev wil enkel nog Oekraïens horen, de “rebellen” spreken Russisch. Volgens parlementslid Ivan Vinnik, lid van de partij van president Petro Porosjenko, bestaat er echter geen taalverdeeldheid, gewoon omdat het Russisch niet bestaat. Dat meldt de (Russischtalige) blog Ruski Vjesnik.

Het Russisch, aldus Vinnik tijdens een toespraak ter herdenking van de ‘Hemelse Honderd’ (de “martelaarsdoden” van EuroMaidan), is niet meer dan een “noordelijk Oekraïens dialect”. In de 15de eeuw, aldus het lid van de Verhovna Rada, werd in Rusland geen Russisch gesproken, wel “Mongools, Duits en Oekraïens”.

De uitspraak van Vinnik, zo meldt het agentschap Belga, doet een beetje denken aan de bewering van de 16de eeuwse Vlaamse wis- en natuurkundige Simon Stevin, die via deductie “bewees” dat Adam en Eva met elkaar converseerden in het Nederlands. “Misschien had Stevin het toch bij het verkeerde eind en spraken Adamko en Eva wel Oekraïens”, aldus het persagentschap.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content