Oegandese homorechtenactivist David Kato vermoord

De bekende Oegandese homorechtenactivist David Kato is in zijn woning vermoord. De politie is nog op zoek naar de dader.

Ooggetuigen vertelden volgens Human Rights Watch (HRW) dat een man de woning van Kato in Mukono was binnengedrongen en hem twee keer op het hoofd had geslagen. Kato overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Homoseksualiteit

Onder de titel ‘Hang them’ (Hang ze op) publiceerde de Oegandese krant Rolling Stone vorig jaar foto’s en gegevens van mensen, onder wie Kato, die volgens het blad homoseksueel zijn. Volgens zijn organisatie Sexual Minorities Uganda (Smug) kreeg Kato nadien doodsbedreigingen, meldt de BBC.

Homoseksuele betrekkingen zijn in Oeganda, net als in vele andere Afrikaanse landen, illegaal. Het is niet duidelijk of de dood van Kato verband houdt met de lijst in Rolling Stone.

Kato trok ook met succes ten strijde tegen een internationaal bekritiseerd wetsontwerp. De Anti-Homosexuality Bill voorzag zwaardere straffen voor homoseksuelen. ‘Recidivisten’ and dragers van het hiv-virus zouden de doodstraf riskeren. Ook zou iemand die een homoseksuele persoon kent, dat aan de politie moeten melden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content