Voortaan kunnen holebi's in het Oost-Afrikaanse land een levenslange gevangenisstraf krijgen bij het "herhaaldelijk" overtreden van de strenge anti-homowet.

In een eerste ontwerp was zelfs de doodstraf voorzien voor mensen met een "onnatuurlijk" seksueel gedrag. Dat zorgde internationaal voor verontwaardiging, waardoor de zwaarste straf in de koelkast werd gestopt.

De wet moet eerst nog door het autoritaire staatshoofd Yoweri Moeseveni ondertekend worden vooraleer van kracht te worden. Het ontwerp is het werk van de "evangelische" afgevaardigde David Bahati.

Homorechtenactivist Julian Pepe Onziema stelde vast dat de vervolging van seksuele minderheden nog versterkt wordt. Hij toonde zich zwaar ontgoocheld dat het parlement een wet heeft goedgekeurd die tegen de mensenrechten indruist.

Strenge straffen wachten vooral volwassen homo's die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die het hiv-virus dragen. Maar ook "homoseksuele daden" en "het verspreiden van pro-homoseksuele ideeën en geschriften" kan met een celstraf worden bestraft.

Homoseksualiteit is in vele Afrikaanse landen illegaal. (Belga/TE)

Voortaan kunnen holebi's in het Oost-Afrikaanse land een levenslange gevangenisstraf krijgen bij het "herhaaldelijk" overtreden van de strenge anti-homowet. In een eerste ontwerp was zelfs de doodstraf voorzien voor mensen met een "onnatuurlijk" seksueel gedrag. Dat zorgde internationaal voor verontwaardiging, waardoor de zwaarste straf in de koelkast werd gestopt. De wet moet eerst nog door het autoritaire staatshoofd Yoweri Moeseveni ondertekend worden vooraleer van kracht te worden. Het ontwerp is het werk van de "evangelische" afgevaardigde David Bahati. Homorechtenactivist Julian Pepe Onziema stelde vast dat de vervolging van seksuele minderheden nog versterkt wordt. Hij toonde zich zwaar ontgoocheld dat het parlement een wet heeft goedgekeurd die tegen de mensenrechten indruist. Strenge straffen wachten vooral volwassen homo's die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die het hiv-virus dragen. Maar ook "homoseksuele daden" en "het verspreiden van pro-homoseksuele ideeën en geschriften" kan met een celstraf worden bestraft. Homoseksualiteit is in vele Afrikaanse landen illegaal. (Belga/TE)